Lägre skatt för topprevisorer

Topprevisorerna i de fyra stora revisionsbyråerna gynnas av unika skattelättnader. Genom att tillämpa regler för fåmansföretag betalar de bara 20 procents skatt på stora delar av sin årliga inkomst.

– Jag kan förstå att folk reagerar, säger Carl Lindgren, ordförande i KPMG.

Publicerad
Annons

SvD Näringsliv inledde granskningsserien om revisorerna med att berätta om de höga ersättningarna i toppen av branschen, främst bland de fyra stora – KPMG, Ernst & Young, Deloitte och PWC. Revisorerna i börsens 20 största bolag har inkomster på över 7 miljoner kronor per år, vilket i flera fall är mer än vd:n i bolagen de reviderar. Nu kan vi visa att byråernas topprevisorer helt lagligt lyckas undkomma stora summor skatt. Det här är något som många av SvD Näringslivs läsare tipsat om och varit starkt kritiska till.

Den låga skattesatsen är möjlig på grund av revisionsbyråernas säregna struktur, där stora ”team” gör fotarbetet under varje ansvarig revisor och där den ansvariga revisorn – inte sällan de med flesta antal uppdrag – till sist erbjuds delägarskap i revisionsbolaget. Det här är, menar branschen, också skälet till att en och samma revisor kan ha hundratals uppdrag samtidigt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons