Israeliskt firande upprör svensk-palestinier

Den israeliska staten firar 60-årsjubileum inom kort, ett firande som uppmärksammas i Sverige av Judiska föreningen med samtliga partiledare inbjudna. Hittils är det bara s-ledaren Mona Sahlin som tackat ja. ”Ett svek” enligt palestinska föreningen som tycker att svenska politikers närvaro är ett slag i ansiktet på den palestinska kampen.

Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons

Söndag den 11 maj firar Judiska församlingen och Israeliska föreningen i Stockholm den israeliska statens 60-årsjubileum. Det blir samtal och uppträdanden och en rad tal av inbjudna gäster, bland annat högskole- och utbildningsminister Lars Leijonborg och s-ledaren Mona Sahlin som deltar i synagogan. Samtliga partiledare har bjudits in men flera har av tidsskäl tackat nej enligt deras pressekreterare som SvD.se har varit i kontakt med.

I en kolumn i SvD antyder journalisten Lars Adaktusson att det kan ligga en politisk markering bakom beslutet – att det skulle finnas en ovilja bland svenska politiker att förknippas med Israel. Detta tillbakavisas dock av Roberta Allenius, pressekreterare för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons