ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bara KG igen

KG HAMMAR | Om några veckor återvänder KG Hammar till Lund, tiden som ärkebiskop är över. Han är stolt över en del. Som att han lyckats förmedla sin otydlighet när det gäller synen på Gud. Annat har mest förvånat honom. Som att han fortfarande anses vänsterorienterad: ”Det är socialdemokraterna jag har fajtats med hela tiden. Jag har aldrig bråkat med några borgerliga.”

Karin Thunberg
Publicerad
Annons

Nu lämnar han domkyrkan i Uppsala, blir KG igen. Helst tonar han ner dramatiken, berättar i stället om när han som biskop i Lund mötte en gammal bekant som missat utnämningen och frågade vad han gjorde nu för tiden? Svaret imponerade inte på bekanten, som konstaterade: ”Biskop?! Ja, ja, nån ska ju va det.” Snart är KG Hammar f d ärkebiskop. Någon ska ju vara det.

I sin avskedspredikan på pingstdagen talade han om den förändringens vind, som i hans eget fall blåser honom tillbaka till Lund när han nu avgår i förtid. Av familjeskäl. Med låg röst ber han om förståelse för att han inte tänker säga mer. I alla år har han hållit sitt och hustrun Ingers privatliv utanför offentligheten, det tänker han fortsätta med.

Laddar…