Kontantfritt problem för småföretag

Stämningen är minst sagt uppgiven i många av Sveriges mindre kommuner. När bankerna slopar sin kontanthantering kommer ofta det lokala näringslivet i kläm och ställs ibland helt utan alternativ. ”Många småföretag överväger att flytta eller lägga ned sin verksamhet i vår kommun”, säger Per Almström, kommunchef i Perstorp.

Katarina Hugo
Publicerad
Annons

Kampen för att få behålla kontanthanteringen i skånska Perstorp har pågått sedan Swedbank förra året beslöt sig för att sluta med tjänsten på orten. I dag bor lite mer än 7 000 invånare i kommunen och Swedbank är enda bank. Beskedet att banken inte längre skulle hantera insättning eller uttag av pengar inne på banken möttes av högljudda protester. Tusentals personer skrev på namnlistor som bland annat skickades till bankens ordförande Anders Sundström. Det hjälpte inte.

– Nej, de småföretag och privatpersoner som vill sätta in eller ta ut pengar får åka till grannkommunen Klippan eller till Helsingborg. Just nu är stämningen bland företagarna irriterad och uppgiven, säger en upprörd Per Almström till SvD Näringsliv. Han tillägger att det är olyckligt eftersom det inte finns någon annan bank på orten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons