Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”Jag har fortfarande dåligt självförtroende”

Amy Adams spelar en språkforskare som försöker tolka utomjordingar  i nya science fiction-dramat Arrival.
Amy Adams spelar en språkforskare som försöker tolka utomjordingar i nya science fiction-dramat Arrival. Foto: IBL

Femfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Amy Adams om fysik, självtvivel och att bli sexsymbol vid 40. 

Text: Victor Johansson - 6 december 2016
Annons

I nya science fiction-dramat Arrival spelar du en språkforskare som ska lära mänskligheten att kommunicera med utomjordingar. Vad lockade dig till rollen? 

– Jag skulle vara mammaledig, men så fick jag läsa manuset och sade ”Vet ni vad, jag tror att jag är mammaledig efter den här filmen”. Hela historien talade till mig, jag drogs till den omedelbart.

På vilket sätt?

– Allting som jag vet om fysik har jag lärt mig från tv-serien The big bang theory, haha. Det var historien om mamman som lockade mig till filmen. När allt kommer till kritan är det en enkel historia om en mor och hennes val. 

Du är själv mamma, kan dina barn relatera till ditt yrke?

– Häromdagen dök min film Enchanted upp på tv:n på vårt hotellrum och min dotter sade ”Titta mamma, det är ju du!”. Hon frågade: ”Vad gör du i den där vita klänningen?”. Hon vet att jag bara ”låtsas” på vita duken, men hon förstår det inte fullt ut. Hon har börjat ställa en massa frågor kring mitt skådespeleri nu, så det kommer bli ett intressant år.

Hur är det att vara 42 år och blomma ut som sexsymbol i Hollywood?

Annons
Annons

– Hade jag varit i 20-årsåldern hade det varit mer väntat, men att jag har passerat 40 år och folk ser mig som någon slags sexuell varelse är väldigt lustigt, Det visar bara vilket inflytande rollkaraktärerna som du spelar har. Jag hade aldrig kunnat tro att folk skulle tycka att urringningen var det mest intressanta med mina karaktärer.

Du har belönats med fem Oscarsnomineringar – vad gör det med självförtroendet?

– Jag hade en existentiell kris på Oscarsgalan. Jag satt där bredvid Sean Penn och Meryl Streep och tänkte ”Vad gör jag här? Jag hör inte hemma här. Alla kommer se igenom mig och jag kommer förlora allt”. Jag har fortfarande dåligt självförtroende. Jag kan få jättefin kritik och så säger de en liten dålig sak och jag tänker ’Absolut, jag håller med dig! Min röst är lite ihålig’. 

Ligger det i skådespelarens natur att söka publikens kärlek?

– Jag blev inte skådespelerska för att få bekräftelse. Jag gick ut high school, ville inte gå på college och kunde inget annat. Jag behövde ett jobb och detta var det enda som jag kunde göra. Jag gillar det, men det kan vara smärtsamt. Man känner sig exponerad och sårbar som skådespelerska när man är på en filminspelning. Men jag kände mig exponerad som servitris också, eller när jag går på fester och känner att jag har sagt för mycket.

Jag förstår.

– Det låter som att jag är otacksam för det här jobbet. Jag vet att folk kommer läsa detta och tänka ”Hon tycker att hennes glamourösa liv är så jobbigt.”. Men nej, så är det inte! Det är bara svårt att vara människa och jag är en människa och berättar bara om min mänskliga upplevelse.

Annons