”Politiker missbrukar historien”

Svenska Dagbladet sammanförde Antony Beevor och Peter Englund på Bokmässan i Göteborg för ett samtal om historia.
Svenska Dagbladet sammanförde Antony Beevor och Peter Englund på Bokmässan i Göteborg för ett samtal om historia. Foto: Staffan Löwstedt

Lever vi i en spegelbild av 1914 års Europa? Är Putins annektering av Krim en modern version av Hitlers intåg i Sudentenland 1938?

Inte alls. Sådana historiska paralleller gör bara politiker. Det konstaterar Peter Englund och Antony Beevor när SvD sammanför dem på Bokmässan i Göteborg för ett samtal om historia – och vad vi kan lära av den.

Anders Q Björkman
Publicerad
Annons

GÖTEBORG. I den ena ringhörnan Peter Englund, historiker, författare och Akademiledamot med ett pågående ambitiöst bokprojekt om det första världskriget. I den andra Antony Beevor, militärhistorisk författare med flera bästsäljare bakom sig och aktuell med en bok om Hitlers sista försök att vända stridslyckan.

Men liknelsen med en boxningsring är så klart absurd; det uppstår ingen strid när man sammanför dessa båda herrar – alldeles tvärtom. De känner varandra väl och trivs i varandras sällskap, den ene faller den andre i talet och de är oftast överens i sina analyser av historien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons