Mubarak besatt av Iran

Mohamed ElBaradei ställer samma krav som egyptiska oppositions­ledare har gjort i åratal. Men han skiljer sig från dem i stil och trovärdighet, konstaterade USA:s ambassadör i Kairo. SvD har läst de hemligstämplade ambassadrapporterna.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Mohamed ElBaradeis sobra ledarstil och hans omfattande kritik av president Mubaraks regim, tillsammans med hans trovärdighet som Nobelpristagare och tidigare IAEA-chef, gör att han skiljer ut sig från Egyptens i stort sett kraftlösa oppositionsledare. Det rapporterade USA:s ambassadör i Kairo, Margaret Scobey, hem till State Department i Washington när ElBaradei i februari förra året fick ett bejublat mottagande på Kairos flygplats. Han återvände då till sitt hemland efter att i många år ha verkat utomlands, senast som chef för FN:s atomenergiorgan IAEA. SvD har i samarbete med norska Aftenposten läst hemligstämplade amerikanska ambassadrapporter från Kairo som läckt ut via Wikileaks.

De visar att ElBaradei räknar sig om en ”personlig vän” till Amr Moussa, Egyptens förre utrikesminister och en annan möjlig presidentkandidat ifall landet genomgår politiska reformer.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons