Recension

Lubiewo - kärleksönGrova ord och vassa skämt

FYSISKT Det handlar mycket om kroppar men är komedi på hög nivå. I Ronnie Hallgrens uppsättning av Lubiewo – kärleksön lever det goda och det onda, liksom nuet och det förflutna, sida vid sida.

Sara Granath
Publicerad
Annons

Det är mycket kuk redan från början. Nakna män träder fram i vrårna av Bente Lykke Møllers bunkerliknande scenrum. Björn Kjellmans fjolla Patricia talar om kuk, bjuder in oss i sin värld av svett, sprit och spermier, i Wroclaw. Hans språk är samtidigt fyllt av kulturella referenser: han blinkar till filmen Hiroshima min älskade och talar, liksom gubben Firs i Tjechovs Körsbärsträdgården, om den stora olyckan. Där avses slaveriets upphävande, här menas demokratiseringen av Polen och Röda arméns reträtt.

I Lucas Svenssons Lubiewo, baserad på Witkowskis roman, är homosexualitet normen och Röda armén en källa till sexuell tillfredsställelse. Soldaterna är för fattiga för att gå till horor och vill inte suga av varandra. Då blir den undergivna kvinnlighet som stadens fjollor kan erbjuda en idealisk lösning, som nu bara lever i minnet hos Patricia och hennes kumpan Lukrecia.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons