ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Såren inte läkta fem år efter bomberna

Fem år efter terrorattentaten går livet i London vidare. Men för offer, anhöriga och Storbritanniens muslimska minoritet är de fortfarande kännbara. I höst utreds händelserna. Även säkerhetstjänsten ska granskas.

Jon Pelling
Publicerad
Annons

Den ödesdigra torsdagsmorgonen för fem år sedan jäktade John Tulloch, sociolog och medievetare, ner i tunnelbanan, stressad för att hinna med ett tåg från London till hemmet i Cardiff. Med sig hade han bagage från en utlandsresa som han tvingades ställa framför sig i morgonrusningen. Det blev sannolikt John Tullochs räddning.

Bara några meter bort stod nämligen Mohammad Sidique Khan, en av de fyra självmordsbombare som strax skulle orsaka den dödligaste attacken i London sedan andra världskriget. Klockan 08.52, strax efter att tåget lämnat perrongen vid Edgware Road, utlöste han sin sprängladdning. Samtidigt gjorde två av hans kumpaner samma sak i andra tunnelbanevagnar. En dryg timme senare detonerade ytterligare en bomb på en dubbeldäckarbuss i centrala London. Sammanlagt dödades 52 personer.

Laddar…