Tapeter - en stark markör för tid och smak

Inget ont om målade väggar. Men med tapeter kan man uppnå helt andra effekter. Nu längtar vi efter färger och mönster, samtidigt som intresset växer för gamla tapeter.

Publicerad
Annons

Blekta tapeter på torpet och övervintrade 70-talsmönster i det hyrda sommarhuset.
Det är ofta på sommaren vi träffar på dem. Plötsligt finns de där, de gamla tapeterna som vi aldrig ser i vardagen när vi rör oss mellan våra moderna kontor och nyrenoverade hem.
Tapeterna är effektiva tidsmaskiner. De ger en stark tidskänsla, samtidigt som de får oss att fundera över människorna som en gång valde just det här mönstret.
50-talsmöblemanget är kanske borta. Men om tapeterna finns kvar blir de en viktig nyckel, som berättar om dem som levde här för 50 år sedan.

– Tapeter säger så mycket om människors smak, säger byggnadsantikvarie Ingela Broström och konstaterar att tapeten länge varit ett viktigt sätt för både rik och fattig att pryda sitt hem och uttrycka sin smak.
Ändå har tapeten blivit lite styvmoderligt behandlad av forskare och antikvarier. Den har ofta betraktats som en massproducerad, och därmed mindre intressant, produkt. Det har varit ont om litteratur som skildrar tapetens historia i Sverige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons