Analys

Andreas Cervenka:Pyramidspel med pensioner

Andreas Cervenka

Ju större bluff, desto större chans att komma undan. Denna kalla kalkyl tycks politiker i västvärlden ha gjort i decennier. När verkligheten nu börjar jogga i kapp står de inför en utmaning som får dagens skuldkris att framstå som en bagatell.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Minns ni Bernie Madoff? Han hade allt en enkel man på Wall Street kan önska sig av livet; respekt, pengar och privatjet. Problemet var bara att alltihop byggde på en jättelik lögn. Att Madoff lyckades hålla den vid liv i nästan tjugo år berodde på att han gjort en viktig upptäckt: Smarta och rika människor ställer inte dumma frågor.

I New Yorks mest exklusiva kretsar snärjde han kapitalstarka kunder genom att lova en hög och stabil avkastning som alltid slog börsen. Avkastningen var visserligen till hundra procent en produkt av hans egen fantasi, men genom att använda en del av kundernas riktiga pengar till att betala ut påhittade vinster skapade han till en början illusionen av att allt var på riktigt. Det fick ännu mer pengar att strömma in och karusellen var igång.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons