Recension

Finansfursten. K A Wallenberg 1853-1938Kapitalist med känsla för kultur

33 år gammal tog K A Wallenberg över rodret i SEB, räddade banken undan den svåra finanskrisen och skapade den unika Wallenbergtraditionen. Han kom också att bli landets utrikesminister och var initiativtagare, donator och pådrivare för ett stort antal byggprojekt. I dagens Sverige vore hans roll otänkbar, skriver Lennart Berntson.

Publicerad
K A Wallenberg till rors på Fujiyama 4 juli 1915.

K A Wallenberg till rors på Fujiyama 4 juli 1915.

Annons

Årtiondena kring förra sekelskiftet är några av de mest dynamiska i Sveriges moderna historia. Det var en tid då privata initiativ och enskilda personligheter spelade en helt avgörande roll inte bara för näringslivets utveckling, utan också för de sociala och kulturella framstegen. En av de mest framträdande gestalterna under denna period var K A Wallenberg - Stockholms Enskilda Banks dominerande ägare.
Om denne person har professorn i ekonomisk historia Ulf Olsson skrivit en alldeles förträfflig biografi, Finansfursten. K A Wallenberg 1853-1938. Olsson har gått igenom ett stort arkivmaterial som rör både bankens verksamhet och huvudpersonens liv. Han tecknar ett fascinerande porträtt inte bara av K A Wallenberg och hans familj och av de inre relationerna i banken, utan också av samhällsomvandlingen i stort under denna period.

Knut Agathon Wallenberg föddes 1853 som utomäktenskaplig son till sjöofficeren och affärsmannen A O Wallenberg. Modern var Mina Andersson, akterstäderska på ett av de fartyg fadern förde befäl över. Äktenskap mellan André Oscar och Mina ingicks året därpå, men blev kortvarigt då Mina dog redan 1855.
Han verkar ha växt upp som ett ensamt barn, med en krävande fader och en distanserad styvmor. Sin egen hustru Alice skulle han däremot livet igenom alltid ha vid sin sida, också på affärsresor till omgivningens stora förtret. Han utbildades som fadern till sjöofficer, men skaffade sig tidigt även bankpraktik i Paris.
I samband med den stora finanskrisen i Sverige och andra länder 1878-79 inträdde han i banken. Krisen var nära att fälla Stockholms Enskilda Bank, grundad 1856 av A O Wallenberg. Enskilda Banken som satt med stora och osäljbara obligationsinnehav i järnvägssektorn, räddades i grund och botten, liksom flera andra banker, av ett statligt lånestöd.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons