ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

PTS skrotar riktnumren

Riktnummer för fasta telefoner och särskilda nummer för mobiltelefoner. Så har det sett ut ända sedan de första mobiltelefonerna dök upp i det svenska telenätet. Snart kan det vara ett minne blott. En ny strategisk plan från kommunikationsmyndigheten PTS innebär att man börjar använda samma nummerserier för både mobila och fasta teletjänster.

Adam Erlandsson
Publicerad

Förr i tiden var riktnumret livsviktigt, att ringa utanför sitt eget kostade mer pengar och i hushåll landet runt höll föräldrar vakande ögon på telefonräkningarna. I dag är läget annorlunda. Många har kastat ut sina fasta telefoner och gått över till att bara använda mobiltelefonen, på många företag och myndigheter har man visserligen kvar ett ”fast nummer”, men det leder bara till en mobiltelefon.

Dessa förändringar har PTS tagit fasta på när myndigheten bestämt sin strategi för framtidens nummerplaner. I framtiden kommer det inte att vara någon skillnad mellan fasta nummer och mobilnummer – dagens indelning av telenätet i olika riktnummerområden skrotas och samma nummerserier börjar användas för både mobila och fasta teletjänster, skriver Telekom Idag.

Laddar…