Terrorns offer vittnar mot Mladic

I rättegången mot Ratko Mladic, ”slaktaren från Balkan”, uppträder på måndagen vittnen som väntas skildra massmord och fördrivning. Den förre bosnienserbiske överbefälhavaren står åtalad för bland annat mord, deportationer och terrordåd.

Publicerad
Mladic i rättssalen i Haag i juni.

Mladic i rättssalen i Haag i juni.

Foto: AP PHOTO/ MARTIN MEISSNER,
Annons

BONN Slarviga förberedelser och brister i datasystemet har gång på gång tvingat tribunalen i nederländska Haag att skjuta på processen som inleddes den 16 maj, snart 17 år efter slutet på Bosnienkriget, som krävde omkring 100 000 dödsoffer. Bland annat fick åklagarna den 17 maj medge att de försummat att lämna över tusentals sidor med bevismaterial till den förre generalens försvarare. Allt som allt har åklagarna och deras team på 40 medarbetare samlat på sig dokument motsvarande 1 miljon sidor sedan åtal väcktes för snart 17 år sedan, strax före Daytonavtalet som i december 2005 satte punkt för kriget.

När de första vittnesförhören nu börjar är det hårresande detaljer och skildringar från ett obegripligt helvete mitt i Europa som kommer att presenteras i veckor och månader. Först ut är Elvedin Pasic. Han var bara 14 år när bosnienserbiska styrkor jämnade den bosniska byn Hrvacani med marken, tog barn och kvinnor till fånga och enligt åklagarna avrättade 150 muslimska män.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons