ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Somaliskt bandylag i upplyftande film

Det blev bara ett enda mål i bandy-VM i Irkutsk, men målet att göra en upplyftande film om integration lyckades. ”Trevligt folk” skildrar laget Somalia Bandy – ett projekt som gett svenskar och somalier i Borlänge ett gemensamt samtalsämne.

Karoline Eriksson
Publicerad
Annons

”De vill inte integreras”, ”De snor cyklar”, ”Det har blivit för mycket svart här”, är några lokala röster som hörs i inledningen av den säregna feelgood-dokumentären ”Filip & Fredrik presenterar: Trevligt folk”. ”Trevligt folk” är Borlänge kommuns slogan. Men industristaden mitt i Dalarna har de senaste åren också blivit ett starkt fäste för Sverigedemokraterna. I juni 2013 läste komikerduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson om ett annorlunda integrationsprojekt. Man höll på att dra ihop ett bandylandslag bland de 3 000 somaliska flyktingar som i dag bor i Borlänge – och tänkte anmäla det till bandy-VM i Sibirien. Det blev startskottet för filmen.

– Vi lockades av möjligheten att prata om integration på ett nytt sätt, sa Filip Hammar på det seminarium om just integration som anordnades på den just nu pågående Göteborgs filmfestival, och där även komikerkollegan Soran Ismail med flera medverkade.

Laddar…