Sideways-effekten har mattats av

Filmen Sideways blev inte bara en kultrulle. Den förändrade vinköparbeteenden. Merlotförsäljningen gick ner lika mycket som pinot noir gick upp. Men vad hände sedan?

Publicerad
Skörd av pinot noir-druvor i Karlifornien.

Skörd av pinot noir-druvor i Karlifornien.

Foto: JOHN BURGESS
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Annons
Skörd av pinot noir-druvor i Karlifornien.

Skörd av pinot noir-druvor i Karlifornien.

Foto: JOHN BURGESS
Skörd av pinot noir-druvor i Karlifornien. Foto: JOHN BURGESS

DRAMA

Filmen Sideways gjorde supersuccé för sju år sedan. Denna roadmovie i kalifornisk vinmiljö blev lite otippat en riktig kultfilm – inte minst bland vinfolk.

Det är heller inte ofta en film ändrar folks vinval. Men det var precis vad Sideways gjorde. Före Sideways var merlotviner en stor hit i Kalifornien och viner på pinot noir-druvan endast uppskattade av kännare. Efter filmen tappade merlotviner 20 procent och pinot noir-viner ökade lika mycket.

Alla talade plötsligt om Sideways-effekten. Vad hände?

Han kände sig som en pinot noir-druva – missförstådd och svårflörtad men med stor elegans. Huvudpersonen Miles (till vänster på bilden)

Jo, hela relationsdramat i filmen var nära kopplat till druvor och vinprovningar. Huvudpersonen Miles var mer än passionerad kring viner av druvan pinot noir. Faktum var att han kände sig som en pinot noir-druva – missförstådd och svårflörtad men med stor elegans och intensitet för den som har tålamod.

Annons
Annons
Mikael Mölstad

Mikael Mölstad

Samtidigt var viner på merlotdruvan något som Miles älskade att dissa. Hans replik när två unga damer ska bjudas på middag är berömd ”If there’s anyone ordering merlot, I’m leaving”.

Sympatierna fanns hos Miles och hans våndor och detta gjorde folk nyfikna på pinotviner. Plötsligt skulle alla vinodlare ha pinotdruvor i vingårdarna.

I november förra året satt jag på restaurang Hitching Post, strax nordväst om Santa Barbara. Det var där några av nyckelscenerna spelades in. Många vallfärdar nu dit och ägaren Frank Ostini producerar egna pinot noir-viner. Han kunde även avslöja en del om filmen. Inte minst det faktum att skådespelaren Paul Giamatti som spelade den pinotälskande Miles inte förstod sig på vin över huvud taget. Efter sex månaders inspelning förstod han lika lite. Däremot var hans brudjagande kompis en stor vinälskare i verkligheten.

Detta faktum att verkligheten inte stämde med dikten har gjort att Sideways-effekten slagit tillbaka. Merlotviner säljer allt bättre och de upphaussade pinot vinerna har problem. Problemet består mest i att producenterna har tryckt upp smaker och alkohol alldeles för mycket. Pinot noir ska ju ge ett elegant vin – det var ju så Miles beskrev dem.

Nu kan räddningen vara på gång. Där många av vinerna låg på en alkoholhalt upp mot 16 procent har de nu hejdat sig och försöker göra ett klassiskt bärigt vin med 13 procents alkohol.

Men inte ens det kan nog hjälpa skådespelaren Paul Giamattis vinmässiga analfabetism.

Mikael Mölstad

Fem viner att njuta i bersån

Vintips av Mikael Mölstad

Betyg: 6 av 6

Kloster Eberbach

112 kr, Rheingau, Tyskland, 6257, Vitt halvtorrt Druvigt & Blommigt

Halvtorr med doft av söta äpplen, honung och citrus med stor rik syra. Passar bra även till heta asiatiska rätter.

Betyg: 6 av 6

A Christmann Riesling

119 kr, Pfalz, Tyskland, 5882, vitt torrt Friskt & Fruktigt

Modern riesling med frisk syra och doft av gröna äpplen, honung och mjuk kryddighet. Gott även till skaldjur.

Betyg: 5 av 6

Vida Orgánica Torrontés

69 kr, Mendoza, Argentina, 6587, vitt torrt Druvigt & Blommigt

Rikt parfymerad blommig doft med aprikos, fläder och äppelfrukt. Bra i bersån men även till asiatiska smaker.

Betyg: 5 av 6

Omaka Springs Sauv Blanc

89 kr, Nya Zeeland, 6441, vitt torrt Friskt & Fruktigt

Traditionell nya zeeländsk sauvignon blanc-rika toner av gräs, nässlor, tropisk frukt och citrus med lång god eftersmak.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons