ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Andreas Cervenka:Faran med minsta motståndets politik

Andreas Cervenka

Svåra problem har sällan snabba och smärtfria lösningar. När det gäller skuldkrisen fortsätter vi att hoppas på mirakelkurer. Kaoset i Italien är en påminnelse om att behagliga genvägar kan leda till obehag längre fram.

Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Jobbigt nu och skönt sen. Eller skönt nu men desto jobbigare senare. Se där en delikat avvägning som människan ofta ställs inför, oavsett om det handlar om att diska upp efter helgens skaldjursbuffé, avsluta en kärleksrelation med metamfetamin eller betala räkningar.

Detta gäller också den kniviga uppgiften att ta sig ur den kanske allvarligaste skuldkrisen i mänsklighetens historia. Den uppstod som ett resultat av valet mellan att betala lite nu eller mer senare. I västvärlden har svaret sedan decennier varit: senare tack! Hypersnabb kredittillväxt har varit den accepterade metoden att bygga välstånd. Det har också gjort det möjligt för politiker att ställa ut generösa välfärdslöften och när det inte räckte, göra alla medborgare till högbelånade pappersmiljonärer på stigande huspriser.

Laddar…