7 bra viner i nya årgångar
SvD:s vinexpert tipsar om sju viner i nya årgångar. Tre falskor för högsta betyg.
LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska?
LÄS MER:
Halvflaskor räcker till en hel middag
Orballo Albariño 2011
89 kr, Galicien, Spanien, 2696, Vitt torrt friskt & fruktigt
I sin bästa årgång hittills med frisk aprikosfrukt, pärontoner och läcker kryddig syra. Perfekt till höstens alla goda skaldjur.
Betyg: 6 av 6Bourgogne Blanc 2011
89 kr, Frankrike, 5688, Vitt torrt friskt & fruktigt
Chablisliknande Bourgogne med flera månader på jästfällningen frisk citrus- och äppelfrukt med bra syra och mineral.
Betyg: 6 av 6Saint Clair Pioneer Block 3 2012
129 kr, Nya Zeeland, 3577, Vitt torrt friskt & fruktigt
Ett lysande exempel på högklassig sauvignon blanc från Nya Världen: fyllig ört-gräsig litchifrukt med limeskal och balanserad syra.
Betyg: 5 av 6Castillo de Molina 2012
89 kr, Elqui, Chile, 6540, Vitt torrt friskt & fruktigt
Från Chiles nya trendområde i norr. Rik sauvignon blancfrukt med limeskal, litchi och grästoner med spännande syrlig eftersmak.
Betyg: 5 av 6Biecher Riesling Réserve 2009
82 kr, Alsace, Frankrike, 2198, Vitt torrt friskt & fruktigt
Klassisk fransk örtkryddig riesling med god syrlig honung- och äppelton. Smakar gott till ugnsbakad fisk med örter och citron.
Betyg: 5 av 6Rosemount 2012
70 kr, Australien, 6091, Vitt torrt druvigt & blommigt
Rikt aromatisk, gjord på gewürztraminer och riesling. Har friska aprikos- och äppelltoner med god syra. Bra till kryddig asiatisk mat.
Betyg: 5 av 6Drostdy-Hof Chardonnay 2012
69 kr, Sydafrika, 12074, Vitt torrt friskt & fruktigt
Budgetchardonnay med citrustoner och tropisk frukt med mjuka fattoner och bra syra. Passar till kryddiga kycklingrätter och bufféer.