Krugman häcklar Riksbankens räntepolitik

Den amerikanske nationalekonomen Paul Krugman häcklar den svenska Riksbanken och frågar sig hur Sverige lyckats hamna i ett deflationsläge. Han fortsätter också stödja den tidigare vice riksbankschefen Lars EO Svensson som länge kritiserat räntepolitiken.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Det är i en krönika i den amerikanska tidningen New York Times som Paul Krugman, mottagare av 2008 års ekonomipris till Alfred Nobels minne, frågar sig hur Sverige hamnat i ett så svårt läge. I mars sjönk konsumentpriserna och enligt uppgifter som Paul Krugman hänvisar till blev Sverige därmed det första landet i Nordeuropa med riktig deflation.

Han frågar sig hur Sverige, som först hanterade krisen rätt väl och inte hade några av de problem som flera av euroländerna drabbades av, sedan kunde hamna i deflationsfällan. Paul Krugman raljerar med att Riksbanken sagt att ingen kunde förutse den här utvecklingen, för att sedan konstatera att den tidigare vice riksbankschefen Lars EO Svensson gjort just det. Svensson har länge kritiserat Riksbankens penningpolitik och velat ha en lägre ränta för att få bättre fart på ekonomin med färre arbetslösa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons