ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ivar Arpi:En tredje intifada på gång?

Ivar Arpi
Ivar Arpi
Publicerad
Annons

Hemska scener utspelar sig i Israel just nu. Bilar som kör rakt in i folksamlingar, civila som knivhuggs, stenkastning. Och 30 palestinier har dött i sammanstötningar med israelisk militär, antingen för att de höll på att utföra våldsdåd eller ansågs vara på väg att göra det.

På internet finns sidor där ungdomar uppmuntras att gå ut och genomföra mord, med kniv specifikt. I söndagens Agenda ställde Anders Holmberg frågan till den palestinska ambassadören Hala Husni Fariz vad hon ansåg om det. Hon ifrågasatte att dessa sidor ens fanns.

Vad säger ni om de israeliska civilpersoner som dödats, undrade Holmberg.
Ambassadören vägrade svara på frågan. Holmberg tvingades ställa frågan igen (ett tema för kvällen). Till slut kom svaret: ”Israeler har knivhuggits till döds, och även palestinier har dödats”, svarade hon.

Samma dag som Agenda sändes genomfördes en demonstration för Palestina och mot Israel här i Sverige. Riksdagsledamöterna Daniel Sestrajcic (V), som i ett annat sammanhang misstänks ha sparkat en polis i huvudet, och Hillevi Larsson (S) var inbjudna talare. Ett filmklipp från demonstrationen visar hur en grupp börjar skandera på arabiska. De hyllade den senaste tidens knivmördare som hjältar, uppmanade till nya terrorattentat och att starta en tredje intifada. Var skedde detta? I Malmö. Ingen som följt antisemitismens tillväxt i Sverige kan vara särskilt förvånad.

Annons
Annons

Hillevi Larsson förstår inte arabiska säger hon och tar avstånd från den skanderande gruppen. Men samtidigt länkade hon även till en sajt som spred den konspiratoriska myten att israelisk polis hindrade läkare behandla den skadade 13-årige Ahmad Manasra så att han dog. Kanske ska man inte vara för hård mot Hillevi Larsson. Den palestinska propagandan är snabb i vändningarna och kom i det här fallet från högsta ort. Palestinas president Mahmoud Abbas påstod i onsdags att israelisk polis mördar palestinska barn med berått mod, bland annat Ahmed Mansara.

Blodfläckar efter ett av knivdåden i Israel. Detta i Beit Shemesh i centrala Israel. En man försökte gå på en buss full med barn, men hindrades av en man som därför knivhöggs. Foto: Oded Balilty / TT / NTB Scanpix

Men medan Abbas spred den lögnen, och eggade massorna, behandlades Mansara av israeliska läkare så att han överlevde. Så varför var han ens skadad? Jo, Manasra är den ena delen av en kusinduo av 13-åriga pojkar som gått runt i området Pisgat Zeev i Jerusalem och knivhuggit israeler. Bland annat skadade de en jämnårig pojke och en 25-årig man allvarligt. Mansara skadades när han gick till attack mot israelisk polis.

Hur tänker då palestinska representanter? Fördömer ni dödandet av civila israeler, frågade Anders Holmberg den palestinska ambassadören i Agenda. ”Vi fördömer allt dödande”, svarade hon. ”Men man ska veta att flera av våra barn har blivit skjutna på order av justitieministern och andra ministrar i Israels regering. ’Skjut för att döda!’. Det finns foton som visar att man placerat ut knivar i efterhand.”

”Jag ser att det som händer nu är en direkt följd av ockupationen”, konstaterade hon vidare. Och visst finns mer att prata om i den här frågan än de knivdåd som nu skakar om landet. Men bör man inte också kunna erkänna fel som den egna sidan begår? Vad sänder det annars för signaler?

Annons