Skatteparadis nästa för Bilprovningen

Den del av Bilprovningen som i veckan privatiserades kontrolleras i framtiden till 15,4 procent av ett holdingbolag på Cypern - ett välkänt skatteparadis. Bilprovningens vd Benny Örnerfors undviker att svara på om han kände till ägarförhållandena inför affären. Köparen Opus vd Magnus Greko menar att upplägget ger framtida flexibilitet.

Jacob Bursell, Kristoffer Törnmalm
Publicerad
Annons

I veckan blev det klart att en tredjedel av Bilprovningens 210 besiktningsstationer
privatiseras. Köparen, börsnoterade Opus Produx, driver sedan tidigare bilbesiktningsverksamhet i USA, och slukar nu en verksamhet som omsätter mer än bolaget självt. För att ha råd till köpet lånar Bilprovningen ut knappt hälften av köpeskillingen via en så kallad säljarrevers, något som har skapat
starka reaktioner i den politiska oppositionen.

SvD Näringsliv kan nu även avslöja att köparen Opus Group till 15,4 procent kontrolleras via ett så kallat Cypernbolag, ett holdingbolag på Cypern som startats enbart i syfte att förvalta aktier i Sverige. Det är bolagets vd respektive Asienchef, Magnus Greko och Jörgen Hentschel, som tillsammans äger det cypriotiska bolaget Fortina Shipping Ltd. Ett bolag som via det svenska holdingbolaget AB Kommandoran, äger drygt 15 procent i Opus Group AB.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons