Färgad fläskfilé säljs som oxfilé
Flera ton fläskfilé har färgats och sålts till svenska grossister som oxfilé – och kan ha nått restauranger och butiker. Livsmedelsverket har gått ut med en varning i EU.
Oxfilén betedde sig inte som vanligt – en kund upplevde den bland annat som alldeles för blöt och reklamerade produkten till restauranggrossisten Svensk Cater. Eftersom det företag som Svensk Cater köpt den frysta argentinska oxfilén från, CKA Chark, hade gått i konkurs fick företaget ett nytt parti direkt från CKA Charks leverantör Heat AB. Den här gången rörde det sig om ungersk oxfilé.
Tomas Narving på Svensk Cater fattade återigen misstankar, och skickade prov av den argentinska och ett av den ungerska oxfilén till Livsmedelsverket för analys. Det visade sig att det i båda fallen handlade om fläskfilé.
– Jag provade själv produkten. Då upptäckte jag att den hade blivit enormt mycket injicerad och det var med ett färgämne, säger Tomas Narving.
Han säger att Svensk Cater inte sålt vidare något av den falska oxfilén. Förutom till Svensk Cater har Heat sålt kött från partierna med falsk oxfilé till CKA Chark och ML Foods.
Det här är inte klokt, jag har aldrig varit med om något liknande. Per Uppling, vd på ML Food
När ML Food utanför Sundsvall fick höra talas om misstankarna spärrade de sina partier och bad kommunens livsmedelsenhet att göra prover. I går eftermiddag kom resultatet – även deras oxfilé visade sig vara fläskkött.
– Det här är inte klokt, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Per Uppling, vd på ML Food.
Inte heller ML Foods har hunnit sälja köttet vidare.
Anders Nordström som drev CKA Chark kunde igår inte svara på om bolaget sålt vidare kött som nått restauranger eller livsmedelsbutiker.
Händelsen har fått Livsmedelsverket att gå ut med en varning via EU:s livsmedels- och fodervarningssystem RASFF, som skickas ut till marknaden om man misstänker något som kan leda till hälsofara. Det beror på att man tillsatt ett färgämne som inte deklarerats i köttet för att det ska likna oxfilé.
– Då kan man misstänka att det är en otillåten, farlig tillsats, säger Pontus Elvingson.
Förutom det oetiska i att sälja fläskfilé som oxfilé, inte minst med tanke på att många muslimer och judar inte äter fläskkött av religiösa skäl, finns det dessutom risk att konsumenter tillagar filén för lite.
– Många vill ha oxfilé nästan halvrå. Men om man äter halvrått fläskkött kan det finnas bakterier man mår dåligt av, säger Pontus Elvingson på statsinspektör på Livsmedelsverket.
Svensk Cater har polisanmält Heat. Även Karlstad kommun, där Svensk Cater ligger, har lämnat in en anmälan om brott mot livsmedelslagen. Åke Hultberg på Heat säger att han köpt köttet från det ungerska företaget Filetto i tron att det var oxfilé.
– Jag håller nu på att driva en process mot Filetto. Jag har blivit grundlurad, säger Åke Hultberg.
Heat har köpt in runt 30 till 40 ton kött från Filetto bara i år, och sålt vidare till olika kötthandlare.
Också Svalöv kommun, där Heat har sitt huvudkontor, kommer att polisanmäla Heat för att de bedrivit livsmedelsverksamhet utan att ha registrerat sig.
MEJLA SVD:
Har du egna erfarenheter av köttfusket? Mejla till webbredaktion@svd.se
LÄS ÄVEN:
Svårt att döma köttfifflare
LÄS ÄVEN:
Ruttet kött märktes om och såldes (12/6-12)