ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

De är tätast i Sverige

Svenska miljardärer är dåliga på att bygga upp nya bolag i Sverige, de flyttar gärna pengarna utomlands – och har samtidigt fått det bättre här hemma. På tio år har antalet svenska miljardärer fördubblats i antal, enligt Veckans Affärer.

Erik Bergin
Publicerad

Kreditkris, lågkonjunktur, räddningspaket och varselchock till trots – det råder ingen brist på miljardärer i Sverige. Faktum är att de blir fler och fler: på tio år, från 1999 till 2008, har affärsveckotidningen Veckans Affärers lista över landets rikaste växt från 50 namn till 98. Toppåret 2007 kunde Sverige ståta med 136 miljardärer. Därefter föll både Lehman Brothers och börsen. Sedan dess har i alla fall den senare som bekant gjort comeback, och eftersom utvecklingen både för antalet miljardärer och storleken på deras innehav är nära korrelerat med börsutvecklingen, går det att anta att 2009 års lista kan närma sig gamla toppnivåer igen.

Enligt granskningen som tidningen publicerar idag, har miljardärerna flera skäl att vara nöjda med annat än börsen. Slopad förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvsskatt är sådana exempel, konstaterar VA.

Laddar…