Sofia Nerbrand:Rädda människor är farliga människor

Sofia Nerbrand

Tyvärr känner många stark oro idag och söker trygghet till vilket pris som helst. Nationalister, terrorister och populister spelar på rädslorna. Det öppna samhället är hotat inifrån.

Sofia Nerbrand
Publicerad
Annons
Populisten Donald Trump lockar ängsliga sympatisörer med billiga och enkla påståenden om en trygg framtid. Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
Populisten Donald Trump lockar ängsliga sympatisörer med billiga och enkla påståenden om en trygg framtid.
Populisten Donald Trump lockar ängsliga sympatisörer med billiga och enkla påståenden om en trygg framtid. Foto: John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN

Vad hotar vår säkerhet mest just nu? Putins kärnvapen? IS terror? Kriget i Mellanöstern? Kriget i Ukraina? Repressionen och den vikande ekonomin i Kina? USAs minskade dominans i världen? Flyktingkrisen?

Jag skulle ändå säga Rädslan. Rädslan för det annorlunda, rädslan för förändringen, rädslan för den andra, rädslan för det främmande och det skrämmande. Rädslorna definierar samhällsklimatet för närvarande. Det är inte frågan om att öppna våra hjärtan, slopa övervakningssamhället eller att hysa gott hopp om framtiden. Människor är rädda.

Och rädda människor är farliga. De söker säkerhet och trygghet till varje pris och greppar därför vilka halmstrån som helst. Våren 2016 stavas de Donald Trump i USA, olika populistiska missnöjespartier i Europa, en mur runt EUs yttre gräns, passkontroll på Kastrups perrong, minskad invandring, misstänksamhet mot muslimer och så vidare. En mer sluten värld, där olikheter och förändring ska undvikas, är det största hotet mot ett öppet samhälle. Benägenheten att utgå ifrån att ”vi” ska skydda oss mot ”dom” ökar. Vi ser inte våra egna skuggor och dåliga sidor, utan anklagar den andre för allt ont. Denna tankefigur har otaliga gånger genom historien skapat krig, folkmord och separatism. Det är värt att påminna sig om just i dag, minnesdagen för Förintelsen.

Annons
Annons

Vi lever därför i farliga tiden. Vi är inne i en negativ spiral där rädslorna och motåtgärderna snurrar oss mot avgrunden i en otäck hastighet. Till och med EU är hotat. Europa led redan av motsättningar på grund av eurokrisen när flyktingarna, från ännu mer oroliga delar av världen, kom i allt större antal över Medelhavet. Oförmågan att se människor som en tillgång, eller att ta humanistiskt ansvar för personer på flykt och välkomna dem till vår rika kontinent, är olycksbådande.

Murar, såväl fysiska som mentala, har rests mellan Europas huvudstäder och folk. Det finns till och med på kartan att Storbritannien lämnar EU, vilket för inte så länge sedan var otänkbart. Det är en realitet att den fria rörligheten inom unionen inte längre existerar – Schengen håller på att dö.

Fortsätter vi neråt kommer vi att få se mindre rörlighet, både för människor, varor och tjänster. Det betyder mindre ekonomisk aktivitet och stagnation. Vi blir helt enkelt fattigare, och då kommer diskussionen om fördelning av resurser som ett brev på posten. Vad är ditt? Vad är mitt? Samarbetsförmågan minskar, och vi blir ännu fattigare. Då minskar även det delikata kittet i ett välfungerande samhälle: tillit och tolerans.

Farligt. För det finns ett samband mellan tolerans och tillväxt. De förstärker varandra. Ju mer tolerans desto mer tillväxt – och tvärtom.

Så räds rädslorna. Våga tro på varandra och framtiden. Lita på att frihet och öppenhet i det långa loppet ger oss den säkerhet vi så djupt längtar efter.

Det hårdaste försvaret mot krig, terrorism och våld sitter i idéklimatet och andra grundläggande institutioner som värnar individuella fri- och rättigheter. Det öppna samhällets fiender räds med rätta bildning, rättsstaten, fria medier, globalisering och pluralism. Vi bör bära huvudet högt.

SOFIA NERBRAND är redaktör i Säkerhetsrådet. Hon poddar också i PK-liberalerna.

Redaktionens lästips! Den brittiska tankesmedjan Open Europe spelade häromdagen ett rollspel om Brexit med tidigare ministrar från olika europeiska länder. Läs analysen och resultatet här.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons