Räntorna skenar i Sydeuropa

Statistik från spanska banker visar att andelen ”dåliga lån” är den högsta sedan 1994. Trots det till synes gynnsamma valresultatet i Grekland, så fortsätter landets obligationsräntor att skena, med Italien hack i häl.

Publicerad
Annons

Valet i Grekland ser ut att ge majoritet åt Pasok och Ny Demokrati, två partier som står bakom den sedan en tid förda åtstramingspolitiken. Detta blev en lättnad för världens börser, som steg på måndagsförmiddagen. Uppgången kom dock av sig efter två timmars handel, även om den grekiska börsen alltjämt stiger med över 4 procent.

På räntemarknaden är dock stämningen ordentligt nedtonad. Priset på italienska och spanska statsobligationer föll kraftigt i förmiddagshandeln, vilket återspeglas av likaledes stigande räntor. En italiensk tioårig statsobligation handlas på förmiddagen till 6,1 procents ränta, och en spansk till 7,12 procent. I Spaniens fall rör det sig om de högsta nivåerna någonsin, medan de italienska räntorna fortfarande ligger en procentenhet under höstens toppnoteringar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons