ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Här är Stockholms nya Michelinkrogar

Stockholm är Sveriges bästa matstad, åtminstone enligt Guide Michelin. När årets upplaga av den prestigefyllda restaurangguiden presenterades idag fick två nya restauranger i Stockholm en stjärna.

Petra Månström
Publicerad
Annons
Gastrologik är tillsammans med Ekstedt nya stjärnrestauranger i Stockholm. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Sverige har fått två nya stjärnrestauranger, Stockholmskrogarna Ekstedt och Gastrologik, visade det sig när årets Guide Michelin presenterades tidigare idag. I Göteborg har Sjömagasinet återfått sin stjärna.

Den stora snackisen i matvärlden var om huruvida Frantzén/Lindeberg skulle få en tredje stjärna i årets Guide Michelin. Men när guiden kom ut idag behöll restaurangen sina två stjärnor från tidigare år.

Frantzén/Lindeberg är tillsammans med Mathias Dahlgren Matsalen fortfarande de enda svenska restaurangerna med två stjärnor i Guide Michelin.

Stockholmskrogarna Mathias Dahlgren Matbaren, Esperanto, Fredsgatan 12 och Lux Stockholm har sedan tidigare en stjärna i guiden och behåller den även i år. I Göteborg behåller Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond en stjärna var.

Annons
Annons

2010 förlorade Operakällaren sin Michelinstjärna men det blev ingen revansch i år heller. Däremot utsågs restaurangen tillsammans med Bhoga i Göteborg till Rising Star.

Utöver stjärnorna har även nio restauranger i Sverige fått utmärkelsen Bib Gourmand, som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Åtta av de restaurangerna ligger i Stockholm och en ligger i Göteborg.

– Oavsett om du letar efter en stjärnrestaurang eller mysig kvarterskrog, så har Michelins anonyma inspektörer gjort ett urval av det bästa Stockholm och Göteborg har att erbjuda. Numera finns också
Guide Michelin tillgänglig att ladda ned i de flesta mobiltelefoner, säger Carl Stenson, informationschef för Michelin i Norden.

LÄS OCKSÅ:
”Vi vill ha fun dining”
LÄS OCKSÅ:
Vilken Michelinkrog är regeringens favorit?
LÄS OCKSÅ:
”Passion skapade årets vinupplevelse”

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för?quiz.svd.seV 39 | Vad heter den omstridda boken?quiz.svd.seV 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren?quiz.svd.se
Annons
Annons
Annons