ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Cecilia Axelsson:Arbetstider en stridsfråga

Svensk Handel kräver att ”det fackliga vetot” mot arbete kvällar och helger slopas på lagren. Det blir en given stridsfråga i handelns avtalsförhandlingar. Men den här gången kommer inget strejkvarsel att hota påskhandeln.

Cecilia Axelsson
Publicerad
Annons

Det har med en lätt överdrift varit en vårtradition lika pålitlig som Lunds studentsångare. Finalen i avtalsförhandlingarna mellan arbetsgivarna i Svensk Handel och LO-förbundet Handels har utspelats i skuggan av ett strejkvarsel med perfekt tajming för facket, strax före påskhandeln som är en av årets största köphelger. Förra året var påskstrejken bara några timmar bort när Svensk Handels vd Dag Klackenberg och Handels ordförande Lars-Anders Häggström tog i hand på en uppgörelse.

Den här gången har facket inte samma potenta vapen till sitt förfogande, av den enkla anledningen att fredsplikt kommer att råda under påsken. Avtalen löper ut först på påskdagen. Självklart kan ett strejkvarsel läggas ändå, men det kommer inte att bita lika kraftfullt. Och så här långt utstrålar ingen av de båda älskvärda gentlemännen i huvudrollerna någon markerad stridslust.

Laddar…