David Hockney: 60 år av sex, sol och måleri

David Hockney, ”Garden”, 2015.
David Hockney, ”Garden”, 2015. Foto: Tate Britain

Han är känd för sina kepsar, kaliforniska poolmålningar, porträtt av par i smakfulla interiörer och färgstarka fingermålningar på iPad. I vår visas David Hockney i stort format på Tate Britain i London.

Johan Deurell
Publicerad
Annons

Utställningen, som är tematiskt och kronologiskt arrangerad över tolv salar, låter besökaren följa den brittiske konstnären David Hockney (f. 1937) under drygt sextio år – från konstskoleåren fram till idag. Med över 200 målningar, skisser, fotografier och videor, är det hans största retrospektiva utställning hitintills. Det är proffsigt utfört med perfekt hängda verk och en fördjupande katalog. För att göra publikgenomströmningen smidigare har ett litet häfte fått ersätta alla texter intill verken. Efter London turnerar utställningen till samarbetspartners som Centre Pompidou i Paris, och The Metropolitan Museum, New York.

Det första rummet är ett tvärsnitt av hur Hockney genomgående behandlat själva skapandet av bilder. Titelverket ”Play within a play” (1963) föreställer ett porträtt av konsthandlaren John Kasmin. I målningen placeras subjektet i ett trångt utrymme mellan bakgrunden – ett draperi – och förgrunden, som är en plexiglasskiva. Resultatet blir att Kasmin liknar en tillplattad seriefigur fastklibbad mot en glasdörr. På liknande sätt ställer också ”Model with unfinished self-Portrait (1977) frågor om perspektiv. Här syns konstnärens pojkvän sovande i ett djupt utrymme, medan den superplatta bakgrunden rymmer ett ofärdigt självporträtt av Hockney med pensel och duk. En variant på att sätta en bild inuti en bild med andra ord.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons