Det är mer tryck i skumpa än i bildäck

Det går att spela om det mesta. Men trots att vinfolk gillar frågesport finns det inte så många vinspel. Mikael Mölstad tipsar om frågespelen om vin och avslöjar kuggisarna som fick honom på fall.

Publicerad
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Annons
COLOURBOX
Foto: COLOURBOX
Foto: COLOURBOX

I boken Spelskalle har bröderna Johan och Håkan Lidbo lekt vidare på sin barndoms tävlingslynne. Idén är att man kan gör ett spel av nästan allt här i livet. I ett kafé kan man gissa på vad nästa kund ska beställa för sorts kaffe. Med två mobiler kan man duellera genom att skicka sms till varann.

Med några ölsugna kompisar kan man leka rysk ölroulette. En sexpack öl kyls väl och en av burkarna skakas våldsamt. Efter att burkarna blandats öppnas de på kommando. Den som får minst öl på sig vinner.

Det finns dock inget spel med vin. Vinfolk är annars mycket roade av frågesport. Den första frågan jag minns handlade om trycket i en champagneflaska. Svaret är överraskande nog tre gånger högre än i ett bildäck - motsvarande cirka sex bar.

Annons
Annons

Den svenska sommelieren, Britt-Marie Bäcke, skapade vinspelet Bouquet redan på 1990-talet - ett brädspel med vinfrågesport. Det har nu också gjort succé i USA under namnet Bouquet - The Winegame.

Senaste tillskottet bland vinspel kommer från Nicogame. En låda med 400 frågor i sex olika kategorier - lite trivial pursuit fast utan spelplan. Här finns frågor som: vilken druva förknippas med Pomerol och vilket djur finns på alla Chianti Classicoflaskor? Blandningen av frågor är bra på en lagom svår nivå.

På Systembolagets webbplats har man just infört en lustighet för alla vinfrågesportare. Det handlar om ett webbspel kallat Snurra flaskan (sök på detta ord). Här finns frågor kring både vin, sprit och öl, mat & dryck och geografi. Dessutom har de smugit in frågor kring Systembolaget och deras betydelse för våra liv med alkohol. Jag kan gissa att det är ett av spelets syften.

Frågorna är ofta interaktiva med kartor vilket gör det skojigt. Jag kan meddela att jag åkte dit på denna: hur mycket energi finns det i halvliter öl? Motsvarar det 12, 8 eller 5 sockerbitar?

Själv har jag inte gjort några vinspel men väl vinquizböcker och arrangerat SM i vinfrågesport. Jag gillar annorlunda frågor med överraskande fakta som svar. Hur många kilo pinjekåda går det åt för att göra tusen liter av det grekiska Retsinavinet? 1,5, 15 eller 150 kilo?

Svaret är 1,5 kilo. Inte mer. Men det har du säkert koll på. Liksom att den engelske 1700-talsförfattaren Samuel Johnson lyckades få i sig 36 glas portvin vid en och samma middag.

Det är kul med frågesport och udda kunskap.

(Svar på frågorna: Pomerol görs mest på merlot, Chianti Classico har en svart tupp som symbol och mängden energi i 50 cl öl motsvarar 12 bitar socker).

LÄS MER:
Korköppningen som gick fel – i livetv

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons