Analys

Bitte Hammargren:Syriens kriser har avlöst varandra

Bitte Hammargren

KLUVET LAND. Under 70 år har Syrien byggt sin nationella identitet på motstånd mot yttre fiender – samtidigt som de styrande skoningslöst har slagit ner på sin egen befolkning. När landet nu klyvs av inbördeskriget berättar SvD:s Bitte Hammargren om sex tidigare kriser som Damaskus överlevt.

Uppdaterad
Publicerad
Rebeller tar position i Idlib i norra Syrien. Nationen härjas av ännu en kris.

Rebeller tar position i Idlib i norra Syrien. Nationen härjas av ännu en kris.

Foto: RODRIGO ABD/AP
Annons

23 maj 1915, Damaskus. I största hemlighet samlas sex arabiska ledare i Damaskus, en stad med historiskt bråddjup, som vid det här laget är en del av det turkiska osmanska imperiet. Främst bland de församlade märks Faisal bin Hussein bin Ali, som tillhör en förnäm arabisk aristokrati. Det är mitt under brinnande världskrig.

De sammansvurna, präglade av den arabiska nationalism som gror efter 500 år av osmanskt styre över
Bilad al-Sham, på svenska Stor-Syrien eller Levanten, drar upp riktlinjerna för arabernas villkor att ställa sig på Storbritanniens sida i kriget. De sex vill att London erkänner full arabisk självständighet om de osmanska turkarna besegras. Halvön Gallipoli på Balkan är vid denna tid ett blodigt slagfält. Britternas krigsmål där är att få kontroll över Konstantinopel/Istanbul och därmed sjövägen till Ryssland.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons