Stormen kring SCA den största sedan Kreugerkraschen

Resultatet av SvD:s avslöjanden har blivit den största omvälvningen i svenskt näringsliv sedan Kreugerkraschen. Granskningen visade hur toppchefer åkt privatjet, källor hotats och näringslivshöjdare bjudits på luxuösa jakter.

SvD Näringsliv
Publicerad
Annons

Fredagen den 21:e november 2014 publicerades den första artikeln i SvD:s stora granskning av SCA och Industrivärdensfären. Premiärartikeln handlade om att SCA och Sandvik investerat stort i privatjet de senaste åren. Två av marknadens mest exklusiva flygplan hade köpts in för sammanlagt nära en halv miljard kronor, kunde reportrarna Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson avslöja. Informationen till aktieägarna var minimal.

Det här blev upptakten till ett unikt avslöjande om hur en liten grupp män, en inre kärna av makthavare, med Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén i spetsen under flera år hade missbrukat sin makt. På olika sätt hade de kunnat utse varandra till ledande positioner, besluta om varandras ersättningar och godkänna varandras räkningar. Sfären, som bredvid Wallenbergarna och deras Investor är den tyngsta i svenskt näringsliv, kallas för Industrivärdensfären eller Handelsbankensfären och består av bolag som Handelsbanken, Industrivärden, Ericsson, Volvo, Skanska, Sandvik, SSAB samt SCA.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons