Mahognyskönheten Mary glänser på nytt

Classic Boat Show är en del av Allt för sjön där den nostalgiske, eller den som gillar fina linjer, kan få sitt lystmäte.

Publicerad
Annons

Här firas i år Evinrudes, och därmed aktersnurrans, 100-årsjubileum. Bland annat ställs den första Evinrude-snurran ut, och några exemplar av den uppsjö av piratkopior som följde den. I början av 1900-talet fanns inga lagar som skyddade norsk-amerikanen Ole Evinrudes rättigheter i Sverige och bland annat importören själv startade sin egen tillverkning under annat namn. Hittar ni dem i myllret kan Hans eller Anders Vaernéus från Museihuset, som tillsammans med Museet Aktersnurran och Kent Johnson motorsport ställer ut motorerna, ge er en rolig och intressant föreläsning om varenda snurras alldeles egna historia.

Anders Vaernéus, båtjournalist och träbåtsexpert, har även en hel del rolig kuriosa att dela med sig av om den 10 meter långa mahognyskönheten Mary. Lyxracern, ritad av Jac M Iversen, byggdes 1935 åt tidningsmannen och båtentusiasten Torsten Kreuger, bror till tändsticksmagnaten Ivar Kreuger. Båten, som var i Kreugerfamiljens ägo ända in på 60-talet, hittades i ett sorgligt skick i en lada utanför Skellefteå 1998. Den återställdes till sin forna glans åt den nuvarande ägaren av Johansson & Son i Holmsund.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons