ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Sommaren

Lyhörd roman om pubertetens fasor

Elin Persson (född 1992) debuterade med ungdomsromanen ”De afghanska sönerna”, som belönades med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.
Elin Persson (född 1992) debuterade med ungdomsromanen ”De afghanska sönerna”, som belönades med Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021. Foto: Viktor Fremling

När Lea får en ny styvsyster väcks något längtande och farligt inom henne. Jenny Aschenbrenner läser en lyhörd roman om pubertetens känslomässiga fasor.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad

En sommar som knuffar flickan över kanten till något annat, kvinna kanske, eller tonårstjej, någon med kunskap på sin kropp, spår efter fingrar.

Elin Persson, som skrivit två täta och koncentrerat känsliga romaner för unga, har nu skrivit sin första för vuxna – men även i ”Sommaren” är det tiden mellan barndom och vuxenlivet som är i fokus. Så vad skiljer en vuxenbok från en ungdomsbok när den berättar om unga, när den ligger så nära i ton och språk? Kanske detta: att gränserna mellan övergrepp och samtycke, mellan friskt och sjukt, fint och fult, får vara suddiga, osäkra, nästan oidentifierbara. När det riktar sig till läsare som antas redan ha upptäckt var gränserna finns.

Laddar…