ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Guide: Så mycket vill partierna höja och sänka din skatt

tatsminister Magdalena Andersson (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under TV 4:s partiledardebatt.
tatsminister Magdalena Andersson (S) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under TV 4:s partiledardebatt. Foto: Christine Olsson/TT

Skatt är ett hett ämne i valtider. Så hur mycket vill partierna egentligen höja eller sänka skatten på ditt kapital och lön? SvD har svaren.

Johan Carlström
Publicerad
Annons

Socialdemokraterna

Statsminister Magdalena Andersson. Foto: Stina Stjernkvist

Socialdemokraterna vill införa en så kallad beredskapsskatt för att delfinansiera upprustningen av försvaret. Enligt finansminister Mikael Damberg (S) beräknas skatten dra in ”några miljarder” kronor till statskassan och betalas av de rikaste.

Utöver detta har partiet inga planer på några stora skatteförändringar för hushållen – varken på arbete eller kapital.

”Hela den ekonomiska politiken behöver bedrivas med stor varsamhet och respekt för vanliga hushålls ekonomi. Det är till exempel inte aktuellt att återinföra fastighetsskatten och det är inte aktuellt med några förändringar i beskattningen av ISK,” skriver partiet till SvD.

Moderaterna

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Moderaterna vill sänka skatten på arbete genom att förstärka det så kallade jobbskatteavdraget, med fokus på låga och medelstora inkomster.

”Det innebär att alla som jobbar får sänkt skatt. En vanlig löntagare får då sänkt skatt med omkring 6 000 kronor per år,” skriver Moderaterna.

Partiet skriver att svensk konkurrenskraft skulle må bra av lägre kapitalskatter, men att man i nuläget bara planerar att sänka skatten på ISK.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Christine Olsson/TT

Sverigedemokraterna vill minska skattetrycket i Sverige och anser att det är särskilt viktigt att sänka inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare.

Partiet tycker dock att det mesta av satsningarna, de närmsta fyra åren, bör ligga på försvar, rättväsendet och energi.

”Satsningar därutöver, likt jobbskatteavdrag, kräver därför skärpta prioriteringar på utgiftssidan och att vi kan enas med andra partier kring finansiering,” skriver Sverigedemokraterna.

När det gäller beskattningen av kapital vill Sverigedemokraterna sänka skatten på svenskarnas investeringssparkonton (ISK), men har i övrigt inga planer på att ändra kapitalskatterna.

Centerpartiet

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons
Annons

Centerpartiet vill genomföra en bred skattesänkning, men som främst riktar sig till de med de allra lägsta inkomsterna.

”Det ska löna sig att arbeta och vanliga löntagare ska få behålla mer i plånboken,” skriver partiet som dock inte vill precisera hur mycket man vill att skatten sänks.

Centerpartiet vill också höja skiktgränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt, men en sådan höjning är inte partiets främsta prioritet idag.

”Sänkningar för låg- och medelinkomsttagare samt sänkta kostnader för att anställa är det viktigaste i kommande budgetprocesser,” skriver partiet.

När det gäller kapitalskatterna vill Centerpartiet skattebefria de första 300 000 kronorna på ISK, samt förenkla de så kallade 3:12-reglerna som styr kapitalbeskattningen av fåmansbolag.

Vänsterpartiet

Foto: Tim Aro/TT

Vänsterpartiet vill höja inkomstskatten för alla som tjänar mer än 43 000 kronor i månaden. Tjänar man 45 000 kronor innebär förslaget en skattehöjning på 100 kronor i månaden. Den som tjänar 70 000 kronor måste betala runt 1 000 kronor mer i skatt.

Vänsterpartiet vill också återupprätta principen om lika skatt vid lika inkomst. Förslaget innebär sänkt skatt för personer med till exempel a-kassa och sjukpenning. För en arbetslös person med a-kassa innebär det en skattesänkning på 1 500 kr i månaden.

Annons
Annons

Vänsterpartiet vill också höja skatten på kapitalinkomster.

Partiet vill bland annat införa ett tak på ISK som innebär att kapitalvinster över 2 miljoner kronor beskattas med den vanliga skatten på kapitalinkomster (30 procent). Det vill också trappa ned ränteavdragen – från 30 till 25 procent över en treårsperiod, tidigast med början 2025.

Samtidigt vill man komplettera den kommunala fastighetsavgiften med en statlig fastighetsskatt för hus som är värda mer än runt 10 miljoner kronor. En begränsningsregel ska användas så att ingen behöver betala mer än vad den har råd med.

Vänsterpartiet vill också införa en arvs– och gåvoskatt, men med ett ännu inte bestämt fribelopp som gör att vanliga hushåll som även äger bostad inte påverkas.

Även uppskovsräntan som ett hushåll måste betala för att kunna skjuta upp kapitalvinstbeskattningen när de säljer sin bostad önskar V att återinföra, samt det tak för hur stort vinstbelopp man får skjuta upp beskattningen på.

Partiet vill även höja skatten på utdelning och kapitalvinst i så kallade fåmansbolag till 30 procent, som är den gängse skattesatsen för kapitalinkomster.

Kristdemokraterna

Kristdemokaternas partiledare Ebba Busch och ekonomisk-politiska talespersonen Jakob Forssmed. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Kristdemokraterna vill dubbla jobbskatteavdraget för långtidsarbetslösa, unga och nyanlända. Det vill också införa ett speciellt jobbskatteavdrag på upp till 500 kronor per månad för föräldrar, samt höja brytpunkten för när man måste börja betala statlig inkomstskatt.

Annons
Annons

När det gäller kapitalskatter är Kristdemokraterna öppna för att minska skatten på ISK och bredda sparformen så att även nyemissioner och noteringar, som innehåller både nya och gamla aktier, omfattas.

Liberalerna

Johan Pehrson. Foto: Stina Stjernkvist

Liberalerna vill genomföra en bred inkomstskattesänkning på minst 500 kronor per månad för en normalinkomsttagare för att hjälpa hushåll under vad de beskriver som dagens kostnads– och elkrisl.

Under mandatperioden vill Liberalerna även höja skiktgränsen för den statliga inkomstskatten, med hänvisning till att Sveriges marginalskatter är högre än i de flesta länder.

”En sådan reform innebär att marginalskatten sänks, fler arbetar mer och premien för högre utbildning stärks,” skriver partiet.

När det gäller kapitalskatterna vill Liberalerna sänka skatten för kapitalvinster hos fåmansbolag. Partiet vill också sänka skatten på ISK – bland annat genom att göra de första sparade 300 000 kronorna skattefria.

Miljöpartiet

Miljöpartitets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Foto: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet vill sänka inkomstskatten för personer som bor i landsbygdskommuner främst i inre Norrland och norra delarna av Dalarnas och Värmlands region (stödområde A och B). Sänkningen ska uppgå till i snitt 4 000 kronor per år.

”Alla ska med när Sverige ställer om, men alla har inte samma förutsättningar. På landsbygden är avstånden längre, och tjänster mindre tillgängliga och därmed dyrare,” skriver Miljöpartiet.

Utöver skattesänkningen för landsbygdsbor har partiet inga konkreta förslag på sänkta inkomstskatter.

Miljöpartiet har i dagsläget förslag på ändrade kapitalskatter, men vill generellt att de ska vara mer progressiva eftersom det, enligt partiet, inte är rimligt att småsparare och miljardärer har samma skattesats.

Partiet anser också att Sverige behöver ett mer effektivt skattesystem som kan finansiera välfärden och bidra till ökad jämlikhet.

”Arbete ska löna sig jämfört med ägande och det ska vara lätt att starta och driva företag,” skriver partiet till SvD.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons