ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Det vi har gjort är revolutionerande”

Den tidigare tävlingsdeltagaren Charlotte Ekelund, Head of investor relations på Sting, drillade bolagen i presentationsstrategi.
Den tidigare tävlingsdeltagaren Charlotte Ekelund, Head of investor relations på Sting, drillade bolagen i presentationsstrategi. Foto: Ari Luostarinen

En bred mix av spännande bolag är redo att göra upp om titeln Framtidens entreprenör. Juryn har valt ut sina favoriter. Men en plats är ledig – för tionde året i rad får SvD:s läsare ta sin favorit till finalen.

Martina Karpmyr
Publicerad

En ny teknik som renar industrins farligaste avfallsvatten. En AI som upptäcker hudcancer. Eller en plug in som tar e-handlare in i den cirkulära ekonomin.

Över 100 bolag ansökte till årets upplaga av Framtidens entreprenör.

När tävlingen går in i sitt slutskede följer SvD med när tio utvalda entreprenörer coachas och framför sina affärsidéer för den stenhårda juryn.

Proffsen har enats om fyra finalister. Nu har SvD:s läsare makten att skicka ännu en affärsidé till finalen den 22 november.

Årets jury har tagit fyra favoriter till finalen. Fr v: Daniel Redgert, Ingrid Bojner, Björn Jansson, Patrik Rees, Mouna Esmaeilzadeh, Ali Khalil och Therese Hillman. Foto: Ari Luostarinen

På plats i Stockholm för att coacha årets entreprenörer är den tidigare deltagaren Charlotte Ekelund, då vd på Teemyco, i dag Head of Investor Relations på inkubatorn Sting.

Ränteläget gör att bolagen tävlar i ett annat ekonomiskt klimat i år. Men vikten av att leverera en bra pitch är alltid densamma, påminner hon.

– Investeringsklimatet är inte helt åt skogen. Det finns en aptit därute.

Framtidens entreprenör 2023 – rösta här | SvDsvd.se

Christian Wierup, Head of consumer sector investment banking på Carnegie, delar också med sig av sin expertis. Bolagsvärderingarna har sjunkit och investerare letar numera efter defensiva, enkla bolag som är lätta att förstå, enligt honom.

– Det är ett tufft klimat där ute, så är det. Men det finns en massa möjligheter också, det ska man inte glömma bort.

Lena Österberg, Carnegies Head of sustainability, research and strategy, lyfter en annan viktigt aspekt.

– Sätt ramarna för hållbarhetsresan i ett tidigt skede. Det finns en enorm efterfrågan på hållbara investeringar.

Grundarna bakom Revive Retail, Cathrin Fogelberg och Karin Rehnberg, presenterar sin affärsidé under en träningspitch. Foto: Ari Luostarinen

Ett efter ett framför bolagen sina affärsidéer inför juryn – i år bestående av sju framstående svenska näringslivsprofiler.

Ett bolag som lyckas fånga deras intresse är Revive Retail. Bolaget startade våren 2023 och vill ”stötta skiftet från en linjär till en cirkulär ekonomi”, säger Karin Rehnberg.

Genom en plug-in-lösning kan e-handlare lätt integrera begagnathandel av sina tidigare sålda produkter på den egna plattformen.

– Det är bekymmersfritt för e-handlaren och det är en väldigt bra inkomstmodell för samtliga parter i vår lösning, säger medgrundaren Cathrin Fogelberg.

Flera i juryn ser potential i idén och tror att den kan finnas en kundgrupp i premium- och designsegmentet. Therese Hillman, vd för Network of design, ser en stor och snabbt växande marknad för starka designvarumärken inom både mode och inredning.

– Hela den branschen skriker efter en lösning som inte finns i dag, säger hon.

Framtidens entreprenör 2023 – rösta här | SvDsvd.se

Sporttech-bolaget Digitala Lagkassan lyckas slå an hos flera jurymedlemmar på ett personligt plan. Bolaget vill få ett slut på frustrerade kassörer som hanterar barnens lagkassa manuellt.

Digitala lagkassan bryter ny mark med en egenutvecklad digital plattform där kassan kan hanteras på ett hållbart och transparent sätt, enligt vd:n Rikard Sjöholm.

– Det har aldrig varit enklare för en förening att få till en korrekt hantering.

Enligt Skatteverkets regler kan in-och utbetalningar, fakturor och bokföring samlas på samma plats. I dag har bolaget 2 500 lag och 30 000 användare som älskar deras tjänst, enligt vd:n.

– Som ny aktör har vi uppenbarligen byggt ett starkt varumärke redan nu, säger grundaren Stefan Thorberg.

Juryn är imponerad. Idén är ”briljant”, enligt juryns ordförande Björn Jansson. Den är lätt att förstå och relatera till.

– De löser ett verkligt och konkret problem, tillägger investeraren och styrelseproffset Ingrid Bojner.

Helios Innovations grundare, Johanna Gillberg och Jonatan Persson, kan med sin teknik rena riktigt smutsigt industrivatten på ett hållbart sätt. Under dagen på drillas bolagen i pitch-teknik. Foto: Ari Luostarinen

Helios Innovations är ytterligare ett bolag som övertygar juryn med en hållbarhetslösning. Grundaren Jonatan Perssons teknik hjälper svensk industri att minska sitt klimatavtryck genom att rena farligt avfallsvatten på plats med industriell restvärme.

I dag fraktas vätskan land och rike runt i lastbil, eller renas i kostsamma reningsprocesser internt hos företagen. Med Helios lösning minskar både industrins koldioxidutsläpp och energiförbrukning, berättar medgrundaren Johanna Gillberg.

Vi jobbar med det ”skitigaste vattnet i branschen”, säger Jonatan Persson. Det hormonstörande och cancerogena. Men Helios fortsätter kämpa för en hållbar värld.

– En liter riktigt skitigt vatten i taget.

Jurymedlemmen Mouna Esmaeilzadeh, investerare, entreprenör och neuroforskare, imponeras av grundarnas driv.

– Det är ändå innovation som för världen framåt, säger hon.

Framtidens entreprenör 2023 – rösta här | SvDsvd.se

Den fjärde finalplatsen kniper AI Medical Technology. Bolaget vill rädda liv och minska antalet onödiga kirurgiska ingrepp genom AI-genererade hudcancerdiagnoser.

Det går till så att en läkare fotar sin patients misstänkta hudförändring i appen ”Dermalyser”. Bilden analyseras av bolagets AI som på ett par sekunder levererar en diagnos. En diagnos som, enligt bolaget, till och med är mer träffsäker än en läkares.

– Det vi har gjort är världsrevolutionerande. Och det är inte vad jag tycker, det är fakta, säger vd:n Christoffer Ekström.

Melanom, den farligaste typen av hudcancer, är den cancersjukdom som ökar allra mest. Och AI-lösningar som ska revolutionera vården ligger sannerligen i tiden, konstaterar juryn.

Men Ali Khalil, grundare och vd på Miljonbemanning, undrar varför läkarna behövs om AI:n ställer bättre diagnoser.

– Vi är starkt emot att patienter ska diagnostisera sig själva i hemmet, säger Christoffer Ekström och tillägger att det också är dermatologernas inställning.

AI Medical Technology vill inte skapa merbörda för klinikerna, menar grundaren. De vill avlasta dem.

När de tio utvalda bolagen pitchat sina affärsidéer inför juryn följde diskussioner och överläggningar bakom stänga dörrar. Fyra finalister har nu valts ut av jurymedlemmarna. Foto: Ari Luostarinen

När juryn nu har sagt sitt återstår den uppgift som SvD:s läsare under tidigare år tagit på största allvar – att rösta fram den femte och sista finalisten.

Bolagen som ni läsare kan rösta på är: SWÖM, Springy, Ablemind, For Reel Foods, LexEnergy och Skyqraft. Röstningen har öppnat på svd.se.

Den 22 november koras Framtidens entreprenör 2023.