ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
”Konstväxlingar”

Tiden har kommit ikapp Ulla Wiggen

Som ett led i  Region Stockholms satsning ”Konstväxlingar” syns nu 20 reproduktioner av Ulla Wiggens målningar från 1960-talet fram till i dag på Gärdets tunnelbanestation.
Som ett led i Region Stockholms satsning ”Konstväxlingar” syns nu 20 reproduktioner av Ulla Wiggens målningar från 1960-talet fram till i dag på Gärdets tunnelbanestation. Foto: Hans Ekestang/Region Stockholm

I tre decennier tog Ulla Wiggen paus från konsten. I år visas hennes målningar på Venedigbiennalen och i New York. Nu kan vi se hennes konst – helt ny och äldre – i tunnelbanan, på Moderna museet och i en fin bok.

Anna Nittve
Publicerad

Ulla Wiggens debututställning på ett Stockholmsgalleri år 1968 innehöll något mycket speciellt: en serie målningar av elektroniska komponenter och kretskort. Detta var vid en tid när man omöjligen kunde ana vilken betydelse som datorerna skulle få. Moderna museet köpte genast ett stort verk till sin samling. Strax därefter la Ulla Wiggen (född 1942) teknikmotiven bakom sig och började i stället måla porträtt. Jag minns hur jag som tonåring på 70-talet fängslades av de avklarnade, precisa bilderna.

Efter en stor personlig förlust och sorg i slutet av 70-talet valde Ulla Wiggen att ta en paus från måleriet. Hon lät sig alltmer uppslukas av sitt andra stora intresse: psykologi. Måleriet fick vila medan hon i tre decennier arbetade som psykoterapeut. Det var först när Moderna museet hörde av sig år 2013 och bad att få göra en utställning med elektronikmålningarna som lusten att måla väcktes på nytt. Hon hade hunnit fylla 70 år och motiven hon nu valde var inifrån den mänskliga kroppen.

Laddar…