Dorsa skrev en bok om mobbning

Dorsa mobbades stora delar av lågstadiet och har skrivit en egen bok om mobbning för att hjälpa andra.
Dorsa mobbades stora delar av lågstadiet och har skrivit en egen bok om mobbning för att hjälpa andra. Foto: Björn Larsson Rosvall

Mobbningen i skolan har fördubblats under de senaste tio åren. Dorsa blev mobbad i lågstadiet och har skrivit en bok om sina erfarenheter. ”Våga prata med en vuxen”, säger hon.

Tina Harr
Publicerad

Tre elever i varje klass blir mobbade i skolan och på nätet – och mobbningen i skolan har fördubblats under de senaste tio åren.

Det visar en rapport från organisationen Friends som jobbar mot mobbning.

När Dorsa var sju år flyttade hon från Värmland till Borås och började i en ny skola. Där startade mobbningen.

– Det var en grupp barn som bland annat sa att jag som är muslim borde ha slöja på mig.

På rasterna gjorde de tecken till henne, där ett finger i luften betydde att hon inte skulle bli slagen. Två fingrar i luften betydde att hon skulle bli slagen.

– Jag höll det för mig själv för jag ville inte oroa mina föräldrar, de hade fullt upp med annat, säger hon.

Trots att det bara var några få barn som utförde mobbningen var det nästan ingen som sa ifrån.

– Jag tror att de var rädda för att själva bli utsatta.

Att skriva har alltid känts naturligt för Dorsa. Foto: Björn Larsson Rosvall

Till slut berättade Dorsa för sina föräldrar som kontaktade rektorn och lärarna. Men när det inte blev bättre i tvåan bestämde de att Dorsa skulle byta skola.

Samtidigt började hon hänga mycket på en fritidsgård i stadsdelen Norrby där hon bor. Dorsa startade en aktivitetsgrupp för barn och det gjorde att hon vann ”Norrbys Nobelpris” och 5 000 kronor. Tack vare prispengarna kunde hon ge ut sin egen bok ”Livet är inte alltid lätt”.

– Det var inte många som trodde på att jag skulle skriva en bok eftersom jag bara var tio år.

Just nu håller Dorsa på att skriva på sin andra bok. Den handlar om tjejers rättigheter i samhället. I fjol vann Dorsa ytterligare ett pris: Borås Stads rättighetskämpe.

– Jag tror att jag vann för jag vågar säga vad jag tycker, säger hon.

Dorsa drömmer om att bli statsminister. ”Då skulle jag vilja att alla blir inkluderade, oavsett var man kommer ifrån eller vilket kön man har". Foto: Björn Larsson Rosvall

Dorsa drömmer om att bli statsminister, hon vill vara en förebild och har bland annat föreläst på skolor om mobbning och feminism.

– Jag kommer från Afghanistan, där är det ju inte direkt jämställt. Min mamma växte upp när talibanerna tog över första gången. Det har gett mig driv – att det är viktigt att stå upp för allas lika värde.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se