ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Politiken som kan hålla SD utanför regering

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Stina Stjernkvist

Sverigedemokraterna vill sitta i regeringen, men kommer troligen att hållas utanför. Priset för M, KD och L kan bli sakpolitiska eftergifter. Men vilka förslag kommer SD att driva hårdast och vad blir mest smärtsamt för övriga partier?

Karin Thurfjell, Amanda Lindholm
Publicerad

Under valrörelsen har de fyra partierna på Ulf Kristerssons sida i politiken gjort stora ansträngningar för att framstå som enade och tona ner skillnader dem emellan. Sedan det stod klart att M, KD, SD och L samlar en majoritet av mandaten sitter de i förhandlingar om hur en Moderatledd regering ska se ut och vilken politik den ska föra. När riksdagen så småningom ska rösta om Ulf Kristersson som statsminister behöver politikerna på hans sida ha enats om en gemensam grund för en regering.

Sverigedemokraterna har upprepat kravet från innan valet om att få sitta i regering, men övriga vill hålla dem utanför. Som största parti i konstellationen är det troligt att SD kommer att sätta ett högt sakpolitiskt pris i utbyte mot uteblivna ministerposter.

Men hur stora är egentligen skillnaderna mellan partierna i de faktiska förslagen och vilken politik kommer partierna att kämpa hårdast för? SvD har gått igenom några av ämnena där vi kan vänta oss ny politik från en Kristerssonledd regering och undersökt vad företrädare har sagt, hur förslag har utformats och hur dessa har prioriterats.

Laddar…