Putin kör över experter – ger bort konstskatt

Rysslands president  skänker Andrej Rublovs ”Den heliga treenigheten” till kyrkan. Ikonen räknas som ett av konsthistoriens främsta mästerverk.
Rysslands president skänker Andrej Rublovs ”Den heliga treenigheten” till kyrkan. Ikonen räknas som ett av konsthistoriens främsta mästerverk. Foto: AP

Vladimir Putin går emot den konsthistoriska expertisen och flyttar mästerverket ”Den heliga treenigheten” från museum till kyrkan. ”Vi kan nog se det som att ikonen nu är dömd att gå under.”, säger ikonexperten Lev Livshits.

Elisabeth Hedborg
Publicerad
Annons

Rysslands främste ikonmålare, Andrej Rubljov, skapade ”Den heliga treenigheten” under några år på 1420-talet. Då rådde våld och ofärd, mongoliska härskare dominerade och de ryska furstarna kämpade mot varandra. För folket var det en tid av stort lidande. Ändå är Andrej Rubljovs ”Treenighet” mättad med rofylld skönhet och religiös symbolik. Den är en av Rysslands heligaste ikoner och ett av konsthistoriens främsta mästerverk.

Men var hör denna skatt egentligen hemma – i ett kyrkorum eller på ett museum? Om detta strider nu kyrkan, staten och konstvärlden. Den målades ursprungligen för att ingå i ikonostasen i Treenighetskatedralen i Sergievklostret utanför Moskva. Efter bolsjevikernas maktövertagande 1917 stängdes klostret och ikonen överfördes till det statliga Tretiakovgalleriet. På senare år har kyrkan återfått makt och inflytande och propåerna om att få ”disponera” ikonen vid religiösa högtider har blivit blivit allt vanligare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons