Star Trek firar 50 med specialeffektsfyrverkeri

Spock och "Bones" McCoy.
Spock och "Bones" McCoy. Foto: Kimberley French

Mycket action men nästan ingen utveckling av de sedan 50 år etablerade karaktärerna präglar nya Star Trek. Tempo, komik och kul effekter räddar ändå besättningen på rymdskeppet Enterprise från att landa i likgiltighetsträsket.

David Stillberg
Publicerad
Annons

Gene Roddenberrys science fiction-tv-serie ”Star Trek” sändes första gången 1966, i ett USA präglat av kallt krig, teknikoptimism, och framtidstro. I Roddenberrys framtid har Jordens nationer enats med varelser från andra planeter och besättningen på rymdskeppet Enterprise är fredssökande upptäcktsresande.

Jubileumsfilmen ”Star Trek beyond” – den tredje sedan omstarten med nya skådisar 2009 – firar symboliskt genom att låta en mer erfaren och något mindre hetlevrad kapten James T Kirk (Chris Pine) fundera över karriären. Spock (Zachary Quinto) får ett besked som tvingar honom att göra samma sak. Ur en närliggande nebulosa dyker en ensam nödställd upp – och Kirks och Spocks filosoferande avbryts av ett akut räddningsuppdrag. Det är knappast en spoiler att avslöja att uppdraget omedelbart barkar åt skogen i ett specialeffektsfyrverkeri, och att handgemäng utbryter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons