Medicinmannen lämnar fängelset – se filmen

Efter reklamen visas:
Medicinmannen – en poddföljetong från Svenska Dagbladet
Adam Svanell, Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Vad ingen visste när medicinmannen dök upp i Sverige 1991 var att han redan var ökänd i flera andra länder. Belgiska, franska och kanadensiska journalister och myndigheter hade granskat honom länge.

I dokumentärfilmenL’affaire Norman William” porträtteras den man som under sin tid i Norden kallades för ”Man”. Namnet Norman William var ett av hans andra alias – sammanlagt använde han sig av minst 14 olika identiteter. I själva verket hette han Pierre Maltais och var en bedragare som bara ljög ihop att han kom från mi'kmaq-folket.

Filmen, som premiärvisades 1994, är gjord av den kände kanadensiske regissören och författaren Jacques Godbout, som följde medicinmannen under hans år i Europa. En scen visar hur ”Man” möter den belgiska pressen efter att han släppts ut ur Saint-Gilles-fängelset​ i Bryssel i april 1989. I en annan sekvens gömmer han sig i ett hönshus någonstans på landsbygden och har en lapp för sitt ena öga. Han uppger att han har blivit knivhuggen i ögat av några lönnmördare som jagar honom – men att han lyckats fly. (Senare, under tiden i Sverige, tycktes hans ögon fungera som de skulle.)

Annons
Annons

Dokumentären mötte hård kritik från anhöriga till medlemmar i medicinmannens rörelse, som menade att Godbout skönmålade Pierre Maltais. I filmen beskriver regissören medicinmannen som sin vän och som ”den mest extraordinära man jag träffat”. De märkliga dödsfallen inom rörelsen nämns inte alls.

– Jag ville inte ta upp sekt-aspekten, utan hans mytiska personlighet, försvarade sig Jacques Godbout i tidningen Libération.

”Man” med sin advokat efter att han släppts ut ur Saint-Gilles-fängelset​. Foto: Jean-Pierre Lachapelle/National Film Board of Canada
”Man” med sin advokat efter att han släppts ut ur Saint-Gilles-fängelset​.
”Man” med sin advokat efter att han släppts ut ur Saint-Gilles-fängelset​. Foto: Jean-Pierre Lachapelle/National Film Board of Canada

Lyssna på Medicinmannen

Medicinmannen produceras av Svenska Dagbladet och produktions­bolaget Banda. Podden distribueras av Acast. Förutom att lyssna här på SvD.se kan du även höra den i:

Hitta podcasten genom att söka efter ”Medicinmannen” eller klicka på länkarna.

Här samlar vi allt SvD:s material om Medicinmannensvd.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons