Dick Harrison:Det förenar Manson och milisen i Michigan

Dick Harrison
Både Wolverine Watchmen (t.v en av de anhållna medlemmarna Adam Dean Fox) och Mansonfamiljen (på bilden ses ledaren Charles Manson vid arresterandet 1969)  har format sin världsåskådning genom skeva tolkningar av populärkultur.
Både Wolverine Watchmen (t.v en av de anhållna medlemmarna Adam Dean Fox) och Mansonfamiljen (på bilden ses ledaren Charles Manson vid arresterandet 1969) har format sin världsåskådning genom skeva tolkningar av populärkultur. Foto: AP

Det finns inte sällan en dialog mellan våldsbejakande rörelser och amerikansk populärkultur. Wolverine Watchmen, som tagit sitt namn från en HBO-serie, är bara en av många milisgrupper som inspirerats av fiktionen.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

USA har en lång historia av paramilitära grupperingar och religiösa sekter som vid en första anblick är svåra att ta på allvar, innan man inser att det är – eller riskerar att bli – blodig verklighet. I förra veckan greps 13 medlemmar ur milisgruppen Wolverine Watchmen och knappt hälften av dem har redan åtalats för sina planer att kidnappa Michigans guvernör Gretchen Whitmer – ett brott som vid fällande dom kan leda till livstids fängelse. Milisen tycks ha sporrats av den demokratiska guvernörens nedstängning av delstaten på grund av coronapandemin, vilken kritiserats hårt från konservativt håll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons