Andreas Grube:Dags för vinlandet Portugal 2.0

Andreas Grube
Illustrationsbild
Illustrationsbild Foto: Jisoo Kim / Unsplash

Efter många år av utmaningar och hårt arbete har det äntligen blivit dags för Portugal att skörda framgångsrik frukt. I dag utstrålar detta goda vinland såväl skicklighet som inhemsk mångfald.

Andreas Grube
Publicerad
Annons

Under alla de år som gått sedan jag började intressera mig för vin på allvar är det två vinrelaterade mantran som upprepats mer än några andra bland proffs i branschen: ”folk borde dricka mer sherry” och ”jag lovar, snart kommer de torra vinerna från Portugal bli trendiga”.

Men åren har gått och varken sherryn eller Portugal har på allvar fått det där stora uppsvinget, utan mest fortsatt vara angelägenheter för i första hand sommelierer, krögare och skribenter.

Tyvärr har gemene man fortfarande inte börjat dricka sherry i några större mängder (även om jag vägrar sluta hoppas att det kommer att hända), men däremot är det äntligen – ÄNTLIGEN – Portugals tur att återta sin rättmätiga plats på vinvärldens stjärnhimmel.

Portugal är en vinnation med anor, men de senaste 150 åren har landets vinindustri varit hårt prövad. Först slog vinlusen till i slutet av 1800-talet och tog kål på de flesta av landets vingårdar. Som om inte det var nog följde år av isolerande diktatur och påtvingade kooperativ, med dalande kvalitet som följd. Den långa resan tillbaka tog sin början först när Portugal gick med i EU 1986 och med hjälp av EU-medel kunde man börja modernisera vinnäringen, ett arbete som intensifierades under 1990-talet.

Annons
Annons

Kvaliteten har höjts väsentligt, och den efterhängsna imagen av rustika, enkla och syltiga viner har bleknat. Trägen vinner, som det heter.

Och nu, efter över 30 års enträget och målmedvetet arbete från både starka producenter, olika samarbetsorgan och myndigheter, kan landets vinnäring börja skörda frukten av hårt arbete. Kvaliteten har höjts väsentligt, och den efterhängsna imagen av rustika, enkla och syltiga viner har bleknat. Trägen vinner, som det heter.

En del av framgången ligger också i att stafettpinnen på många håll tagits över av en ny generation pigga unga vinmakare som gör viner i en modernare stil: lättare, mer eleganta och med lägre alkohol – något som de senaste åren belönats med både konsumenternas kärlek och den internationella vinpressens höga betyg.

Här i Sverige ska kudos inte minst skickas till alla de importörer som gör ett strålande jobb med att sniffa upp och sprida producenter som exempelvis Filipa Pato, Luis Seabra och Aphros till oss konsumenter via restauranger, nätlanseringar och Systembolag.
Att det i Stockholm i våras också öppnade en vinbar helt och hållet nischad på Portugal – det underbara lilla hålet i väggen Cork Vinbar i Gamla Stan som på några få sidor ytterst välkomponerad vinlista visar upp Portugals bredd och mångfald – kan också noteras som ett passande tecken i tiden, i fin samklang med Portugals allmänna uppgång.

Jag är djupt imponerad över med vilken målmedvetenhet och envishet den portugisiska vinnäringen jobbat sig tillbaka mot toppen. Imponerad över skickligheten i vinmakeriet, över hur väl man vårdat värdet av den inhemska mångfalden vad gäller druvsorter istället för att satsa på internationella och välbekanta druvor, något som nu verkligen betalar sig eftersom det tilltalar dagens nyfikna vinkonsumenter.

En annan fördel med Portugals viner är att de alltjämt bjuder på bra value for money. Åtminstone ett tag till…

Kalla det Portugal 2.0 eller vad du vill, men nu händer det äntligen på riktigt. Portugal är här på allvar. Skål för det!

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons