”Alla vuxna är inte snälla”

När Elaine Eksvärd var liten bar hon på en fruktansvärd hemlighet. Nu har hon skrivit en bok om att våga berätta om det jobbiga.

Annie Ericsson
Publicerad
Juniorreporter Kasper, 10 och Elaine Eksvärd, 39 är författare och expert på retorik. Retorik är läran om talekonsten, och handlar om hur man talar på ett övertygande sätt. Foto: Ari Luostarinen

Elaine Eksvärds nya bok ”Vardagshjältarna och Trollkarlen Tyst” handlar om varför det är så viktigt att våga prata, och inte behålla jobbiga hemligheter för sig själv.

– Dåliga hemligheter gör att du får ont i magen. Om någon är rädd, mår dåligt, är ledsen och inte vågar berätta så är det en dålig hemlighet, förklarar Elaine.

Hon tycker att man ska försöka lita på magkänslan.

Skillnaden mellan skoj och ret kan ibland vara liten, så titta på den andra personens kroppsspråk. Ser personen ledsen ut kan man säga: ”Gjorde jag dig ledsen, förlåt i så fall”, tipsar Elaine. Foto: Ari Luostarinen

Det finns barn i varje skolklass som bär på dåliga hemligheter. Det kan handla om att föräldrarna dricker för mycket alkohol eller att barnen blir slagna. När Elaine var liten bar hon också på dåliga hemligheter och det är därför hon vill hjälpa barn med sin bok.

– När jag var liten tog min pappa på mina privata kroppsdelar. Han lyssnade inte när jag sa ”stopp min kropp”, säger Elaine.

Alla bestämmer över sin egen kropp, både barn och vuxna. Tycker man att någon kommer för nära har man rätt att säga stopp eller gå därifrån. Men det kan vara svårt om det är en förälder som är elak.

– Jag hade velat veta att vuxna inte automatiskt är snälla och att det även kan gälla en mamma
eller pappa. Det är viktigt att ha en trygg vuxen som man litar på, säger Elaine.

En fritidspedagog, lärare, tränare, en kompis förälder eller farfar – trygga vuxna kan finnas lite var som helst.

Alla bestämmer själv över vad som är för mycket eller för nära, gränserna är olika för olika personer och det måste man tänka på. En del tycker om att kramas medan andra tycker att minsta beröring är för mycket. Juniorreportern Kasper håller med:

– Jag tycker det är okej om till exempel en lärare lägger en hand på axeln om det hänt något jobbigt. Oftast vill jag bli tröstad av mina föräldrar när jag är ledsen.

Vissa barn tycker att det är svårt att prata med sina föräldrar för att de håller på med mobilen mycket. ”Telefonzombier” kallar Elaine dem. ”Det är okej att säga till sina föräldrar att de är ’telefonzombier’ och att de får lägga bort telefonen för att man vill prata”, säger hon. Foto: Ari Luostarinen

Det är viktigt att sätta gränser för vad man vill med sin egen kropp. Det är också viktigt att tänka på vad man vill göra, till exempel vilka lekar man deltar i.

Kasper: Hur kan man säga till sin kompis att man inte vill vara med när de föreslår något de vill göra?

– Man får försöka hitta modet inom sig och säga vad man känner. Att vara modig är att göra det man vill fast man inte vågar, säger Elaine, och fortsätter:

– Ofta när man är rädd brukar man tänka ”tänk om han aldrig vill leka med mig igen”. Men det är bra om andra får veta vad man tycker är kul och inte.

Det bästa sättet att få någon annan att förstå ens känslor är att prata och berätta. Elaine tipsar om att man kan ha några meningar som går att säga i olika situationer. Då är man beredd om något jobbigt skulle hända.

– Ord är väldigt starka, för ord kan både göra ont och göra oss glada. Ord kan också stoppa andra från att göra dumma saker, så det är bra att prata, säger Elaine.

Kompisar är viktigt att ha både i sin egen ålder och i en trygg vuxen. Ett sätt att visa omtanke för sina kompisar är att fråga hur den andre mår.

– När jag var liten önskar jag att någon hade frågat mig ”hur mår du?” eller ”har du en dålig hemlighet?” säger Elaine.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons