Ett förlovat landBarack Obama håller löftet om Amerika vid liv

Barack Obama möter väljare i Austin, Texas, 2007.
Barack Obama möter väljare i Austin, Texas, 2007. Foto: TT

Budskapet är att i USA kan var och en åstadkomma vad som helst – oavsett hudfärg. Clara Block Hane läser Barack Obamas memoarer om hans tid som president – och fylls av hopp.

Clara Block Hane
Publicerad
Annons

Det är januari 2008. Barack Obama är USA:s enda afroamerikanska senator och kandidat till att bli Demokraternas presidentkandidat. Hans hustru Michelle har inte varit jätteentusiastisk till att han ska resa land och rike runt i två år för att försöka bli USA:s president medan deras döttrar ännu är barn. Nu ska Barack Obama tala i Greenwood i South Carolina, ett framträdande som inte är nödvändigt för kampanjen – i en stad som ligger 90 minuters bilresa från närmaste flygplats.

Det spöregnar och publiken visar sig bestå av ett tjugotal människor. Men så hörs någon ropa ”Fired up!”. Massan svarar: ”Ready to go!”. ”Fired up” ropar rösten igen och så fortsätter det: ”Fired up”, ”Ready to go!” Hon som ropar heter Edith Childs och har i uppgift att värma upp publiken vid alla möjliga sorters sammankomster. Obama faller in i kören, och så blir resan till Greenwood alls inte onödig. Obama-kampanjen har hittat sitt stridsrop: ”Fired up!”, ”Ready to go!”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons