Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

7 färgstarka skapelser av Ettore Sottsass

Foto: Alamy

Designkollektivet Memphisgruppens grundare Ettore Sottsass och hans färgstarka, närmast kitschiga, skapelser har inte alltid varit designkonnessörernas favorit. Men nu har tiden kommit ifatt de lekfulla formerna och färgerna.

Text: Oskar Hammarkrantz - 8 januari 2021
Annons

Skrivmaskinen Valentine, som Sottsass skapade tillsammans med engelsmannen Perry King för italienska kontorstillverkaren Olivetti 1969, skulle ta upp konkurrensen med billiga japanska konkurrenter. Valentine blev aldrig någon försäljningsmässig succé, bland annat på grund av att den av besparingsskäl endast kunde skriva versaler, men har med åren kommit att bli en designikon och modeaccessoar, flitigt förekommande i diverse modeplåtningar. Den återfinns i dag i samlingarna hos åtskilliga designmuseer världen över och anses som en nyckelpjäs inom 1900-talsformgivningen.

Ja, den ser ut som en penis. Så har vi det avklarat. Och Sottsass numera ikoniska vas Shiva från 1973 sägs också ha kommit till under en av hans många resor till sin älskarinna i Barcelona. En oblyg hyllning till passionerad kärlek, som tillverkas än i dag. 2014 släpptes en guldversion av den 23 centimeter höga vasen i en begränsad upplaga.