Mästerkockens 5 asiatiska favoriter

I sin nya kokbok bjuder Christin Kashou på några av sina bästa rätter.
I sin nya kokbok bjuder Christin Kashou på några av sina bästa rätter. Foto: Frida Wismar

Att de östasiatiska köken är favoriter för årets vinnare av Sveriges mästerkock har varit tydligt för alla som följt tävlingen i tv. I sin nya kokbok bjuder hon på några av sina bästa rätter.

Publicerad
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Recepten är hämtade ur ”Mina asiatiska favoritrecept” av Christin Kashou, foto Frida Wismar. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Mina asiatiska favoritrecept” av Christin Kashou, foto Frida Wismar. Bonnier fakta.

Annons
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar

Grillad majs med miso ponzu

Foto: Frida Wismar

Den här majonnäsbaserade dressingen passar bra även till sallader och grillat.

4 portioner

  • 4 kokta majskolvar
  • 1 msk smör
  • Parmesanost
  • 2 salladslökar, det gröna
  • Miso ponzu
  • 1 dl majonnäs, gärna japansk
  • 2 msk vit misopasta
  • 1 1/2 msk japansk soja
  • 1 1/2 msk risvinäger
  • 2 msk pressad citron

1. Vispa ihop ingredienserna till miso ponzu.

2. Dela majskolvarna i två delar. Stek dem i smöret på medelhög värme i ca 5 minuter tills de har en gyllenbrun färg runtom. Vänd dem ofta.

3. Lägg majskolvarna på ett fat och ringla över miso ponzu. Toppa med riven parmesan och fint skuren salladslök.

Yuanyaki-lax

Foto: Frida Wismar
Annons
Annons
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar

En klassisk enkel japansk marinad som är extra god till lax.

4 portioner

  • 4 portionsbitar lax med skinn
  • 1 msk olja
  • Basmatiris till servering
  • 8 shisoblad eller 1 dl hackad mynta och 1 dl hackad oregano

Marinad

  • 1 lime
  • 1 dl japansk soja
  • 1/2 dl mirin
  • 3/4 dl sake

Citronsås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1/2 citron
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Salt

1. Marinad: Skär limen i skivor och blanda med resterande ingredienser i en bunke eller påse. Lägg laxen i marinaden minst 1 timme.

2. Citronsås: Blanda crème fraiche med saft från citronen och strösocker. Rör ner soja och svartpeppar och smaka av med salt.

3. Grilla eller stek laxen i olja i en het stekpanna, ca 2 minuter på varje sida. Häll ett par matskedar av marinaden över laxen under stekningen om den tillagas i en stekpanna.

4. Servera laxen med nykokt ris, citronsås och gröna blad.

Okonomiyaki-pannkakor

Foto: Frida Wismar

Okonomiyaki är en populär street food-rätt från Japan. Traditionsenligt ska det vara vitkål i smeten, i den här varianten är det zucchini istället.

4 portioner

  • 2 zucchinier
  • 1/4 gul lök
  • 2 tsk salt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 4 ägg
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja

Okonomiyakisås

  • 1/2 dl worcestershiresås
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk riven ingefära
  • 1 tsk majsstärkelse

Till servering

  • Majonnäs, gärna japansk
  • Ev bonitoflakes
  • Ev inlagd ingefära (gari)

1. Riv zucchini och lök grovt med rivjärn och blanda med saltet i bunke. Låt stå 20 minuter och pressa sedan ut överflödig vätska.

Annons
Annons
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar

2. Okonomiyakisås: Rör samman alla ingredienser utom majsstärkelsen i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut stärkelsen i 2 tsk vatten och tillsätt under omrörning tills såsen tjocknar. Låt svalna.

3. Vispa ihop mjöl, bakpulver, ägg och vatten. Blanda ner zucchinirivet.

4.Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelhög värme. Lägg ca 1 dl smet i pannan och bred ut den till 1­–2 cm tjocklek. Stek pannkakorna ca 3 minuter på varje sida eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.

5. Ringla okonomiyakisås och majonnäs över pannkakorna i ett rutmönster. Toppa ev med bonitoflakes och servera med inlagd ingefära vid sidan om.

Krispigt ankbröst med pak choi

Foto: Frida Wismar

4 portioner

  • 4 ankbröst
  • 4 tsk five spice
  • Salt
  • 4 msk honung
  • 6 msk japansk soja
  • Somennudlar till servering

Pak choi

  • 2 pak choi
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1/2 dl vatten

1. Putsa bort synliga hinnor och senor från ankbrösten och skåra skinnsidan med täta snitt i ett rutmönster. Krydda med five spice.

2. Strö ett tunt lager salt i botten av en kall stekpanna. Lägg ankbrösten i den kalla pannan med fettkappan nedåt och stek ankbrösten på medelhög värme.

3. Stek på fettsidan tills ankbrösten är gyllenbruna och krispiga. Vänd och stek den andra sidan lätt gyllenbrun.

4. Värm ugnen till 150 grader. Blanda honung och soja.

5. Lägg ankbrösten i en ugnsform med fettkappan uppåt. Häll över honungsblandningen. Stek klart i ugnen tills bröstet har en innertemperatur på 60 grader, ca 8 minuter. Låt vila i rumstemperatur ca 10 minuter före servering.

Annons
Annons
Frida Wismar
Foto: Frida Wismar
Recepten är hämtade ur ”Mina asiatiska favoritrecept” av Christin Kashou, foto Frida Wismar. Bonnier fakta.

Recepten är hämtade ur ”Mina asiatiska favoritrecept” av Christin Kashou, foto Frida Wismar. Bonnier fakta.

6. Klyv pak choi i två delar. Stek i sesamolja och soja med snittytan nedåt tills den blivit gyllenbrun. Tillsätt vattnet och lägg på lock. Låt ånga i 3 minuter.

7. Skiva ankbröstet och häll över såsen som är kvar i ugnsformen. Servera ankbrösten på en bädd av nykokta somennudlar med pak choi.

Yuzuglass med mandelflarn

Foto: Frida Wismar

Servera gärna med en saltstänkt kolasås.

4 portioner

Yuzuglass

  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 2 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 120 ml yuzu-juice
  • 1 yuzu eller mandarin, rivet skal

Mandelflarn

  • 1 dl skalad mandel
  • 50 g smör
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 msk honung
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 msk mjölk

1. Vispa ägg, äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Blanda äggsmet och grädde med en slickepott.

2. Tillsätt yuzu-juice och yuzu- eller mandarinskal. Blanda smeten och kör i glassmaskin eller frys in i minst 3 timmar.

3. Värm ugnen till 175 grader.

4. Finhacka mandeln. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mandeln och de övriga ingredienserna. Koka på svag värme i 2 minuter.

5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 6–7 minuter. Låt svalna något och böj sedan över en kavel.

6. Servera glassen med mandelflarn och ringla över kolasåsen.

Recepten är hämtade ur ”Mina asiatiska favoritrecept” av Christin Kashou, foto Frida Wismar. Bonnier fakta.
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons