Li Bennich-Björkman:Kamp om resurser ofta bakom etnisk konflikt

Med denna artikel offentliggörs att David Laitin får 2021 års Skytteanska pris, ibland kallat ”statskunskapens Nobelpris”.
Med denna artikel offentliggörs att David Laitin får 2021 års Skytteanska pris, ibland kallat ”statskunskapens Nobelpris”. Foto: Linda Cicero/Stanford University

Den amerikanske statsvetaren David Laitin är årets mottagare av Skytteanska priset. Det är världens komplexitet, och statskunskapens förmåga att förstå den, som driver honom. Själv kallar han det politisk språkvetenskap.

Publicerad
Annons

När Sovjetunionen gick i graven 1991 levde sedan decennier stora ryska minoriteter i många av de republiker som nu blev självständiga stater. Många hade flyttat dit i och med ockupationen och den omfattande industrialiseringen, men aldrig lärt sig det lokala språket. Ryska var lingua franca. Ryssland hade varit hjärtat i det sovjetiska imperiet, men hur skulle språkutvecklingen nu gestalta sig, i en situation av nationsskapande och krav på stärkt nationell identitet i de många nya staterna? De lokala språken – kazakiska, estniska, lettiska och ukrainska, för att ta några exempel – blev officiella språk, ibland de enda, ibland ett av flera. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons