”Boliden förvränger historieskrivningen”

Jonas Ebbesson, ombud för Arica Victims i rättsprocessen mot Boliden samt professor i miljörätt vid Stockholms universitet.
Jonas Ebbesson, ombud för Arica Victims i rättsprocessen mot Boliden samt professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Foto: Patrick Trägårdh/Aftonbladet/TT

Boliden bör bidra till att gottgöra och korrigera företagets felsteg i Chile på 1980-talet, i stället för att förvränga historieskrivningen. Det skriver Jonas Ebbesson i en replik.

Publicerad
Annons

FN-rapportören Marcos Orellana visar i sin artikel i SvD den 28 maj varför Sverige är skyldigt att bidra till att finna en hållbar lösning med Bolidens avfall i Arica. FN-rapportören konstaterar också att de 796 skadelidande som representerades av Arica Victims i rättsprocessen mot Boliden förvägrades rätten till en rättslig prövning eftersom hovrätten för övre Norrland beslutade att skadestånds­anspråken var preskriberade. Så snäva preskriptionsregler har Europa­domstolen ansett strida mot artikel 6 i Europa­konventionen. Det är högst beklagligt för de drabbade, men också genant för Sverige att rättssystemet är så omodernt ifråga om miljö- och hälsoskador.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons