ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya romaner

Scener från hovet

Kolmisoppis kungasaga är en litterär fullträff

Mats Kolmisoppi (född 1976) är författare och litteraturkritiker. Han debuterade 2001 med novellsamlingen ”Jag menar nu”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. 
Mats Kolmisoppi (född 1976) är författare och litteraturkritiker. Han debuterade 2001 med novellsamlingen ”Jag menar nu”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.  Foto: Julia Lindemalm

Det absurda samsas med obehaget i de två noveller som ryms i Mats Kolmisoppis nya bok. Speciellt titelnovellen är en enastående uppvisning i en inte helt enkel berättarform, skriver Per Klingberg.

Per Klingberg
Publicerad

I ”Anna Karenina” skriver Leo Tolstoj att alla lyckliga familjer liknar varandra medan olyckliga familjer däremot alla är olyckliga på sitt eget vis. Frågan är väl hur många som varit så unikt dysfunktionella som familjen Korhonen, i centrum för titelberättelsen i Mats Kolmisoppis ”Scener från hovet”. Att åttiotalssvardagen präglas av de finska föräldrarnas obearbetade trauman från vinterkriget och ängsliga beundran för allt rikssvenskt är kanske inte något som får den luttrade läsaren att höja på ögonbrynen – har man sett sin beskärda del borgerliga dramer vet man ju hur sånt där funkar. 

Men så är det ju det där med ambitionerna. Ytligt sett kunde Korhonens te sig som en ordinär medelklassfamilj: pappa Jyri driver grossistfirma och mamma Sirkka är hemmafru. Men skenet bedrar – familjen vet att man är ämnad för något större.

Laddar…